Ve Frankfurtu nechtějí čínské plagiáty

Noble | foto: Archiv AutoRoad.cz

Čína je nechvalně proslulá tím, že vlastní vývoj je trochu zastřen kopírováním již osvědčených nápadů a designů od velkých zahraničních korporací. Ve Frankufrtu se s tím nechtějí smířit.

Zahrajeme si takovou hru. Umístím sem 3 odkazy na 3 obrázky a vy, milí čtenáři, budete mít za úkol uhodnout o jaký vůz se jedná. Na první pohled bude tento úkol opravdu snadný, na druhý pohled už nic tak jednoznačné není. Nuž, začněme.

První na řadě bude tento mikroprcek. Obrázek je zde. Tak co, je snadné?

Co tohle SUV? Obrázek se zobrazí po kliknutí sem.

A co tento opravdu drsný tereňák? Obrázek je tu.

Zní to snadně, Smart Fortwo, BMW X5 a Hummer? Ve skutečnosti je to úplně jinak. Shuanghuan Noble, Shuanghuan COE a Dongfeng Crazy Soldier, to jsou pravá jména těchto tří vozů. A dalo by se pokračovat i dále.

S tímto přístupem se tak nelze divit, že čínští konkurenti nejsou mezi výrobci příliš oblíbení, zneužívání jejich osvědčeného nápadu tak vede k žalobám, které jsou však velmi složité na narážení na čínskou stranu.

Určitá možnost „zpětné šikany“ tu však je. Jakkoliv si automobilky zaplatily své místo na autosalonu ve Frankfurtu, není jisté, budou-li moci svá díla prezentovat. Na plagiáty jsou podány žaloby a to opravdu silnými společnostmi a pořadatelé autosalonu nehodlají celou situaci zlehčovat a ulehčovat asijským výrobcům jejich situaci.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy