Cayennsky a hybridně již za dva roky

Cayenne | foto: Porsche

O plánech Porsche na výrobu hybridních automobilů se ví už dlouho. Až v nyní však tato snaha dostává konkrétní rysy.

Zákon je zákon a ten je neúprosný. Všechny automobily se ho bojí a to včetně Porsche. Evropská unie nařídila průměrnou produkci CO2 v řádu 130 gramů na ujetý kilometr, což je pro výrobce sportovních vozů, nově i SUV a v budoucnu i velkých sedanů, nesplnitelné. Velmi podobný je problém v USA, kde Senátem prošel návrh na razantní snížení spotřeby. I přesto se však snaží. Diesel pod kapotou nechtějí, tak na to jsou hybridem.

První zaručené zprávy, které hovořily o nákupu technologie od Toyoty jsou passé. Porsche do toho jde samo, pouze v doprovodu Volkswagenu a Audi, se kterými je vlastnicky provázáno. Jako první by se měl hybrid objevit ve velkém SUV Cayenne a to v roce 2010. Zde je totiž přírůstek na hmotnosti nejméně patrný. Dále by měl následovat sedan Panamera a dále... to je zatím otázkou.

Benzínové Cayenne této doby se jen těžko dostane pod hranici 13 litrů na 100 km. Hybridní verze v současné době jede už za 10 a cílem je stlačit spotřebu až na hranici 8,9 litru. Mějme však na paměti, že hybridní auto přibere díky celému systému o více než metrák.

Také se nepotvrdily informace o tom, že má být použit motor 3,6 FSI.

Z hybridu Porsche budou samozřejmě profitovat i automobilky koncernu Volkswagen, neboť Porsche je jeho částečným vlastníkem. Je pravděpodobné, že hybridní ústrojí se objeví v Audi Q7 a příští generaci Touaregu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy