Ceny aut? V Česku lehce nadprůměrné

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | fotomontáž

Před několika dny byla zveřejněna nová statistika společnosti Roadtodata, která sleduje pochyb cen nových aut. Ta poslední je zajímavá i pro nás, přinesla totiž zajímavou novinku.

Auto není pro běžného smrtelníka úplně nejlevnější záležitostí. Lze však sehnat levněji i dráže, než nám automobilky v konkrétní zemi nabízejí.

Z laciného kraje jsou ve Švýcarsku. Právě zde se ceny aut drží nejníže, na 87 procentech průměru celé Evropy. Pod průměrem jsou také například v Řecku, Itálii, Polsku Francii a také těsně v Německu. Tito se pohybují v rozmezí 92-99%.

Naše situace je lehounce nadprůměrná. Ceny se pohybují na 101 % průměru, na stejné hodnotě jako Velká Británie a Maďarsko. O 3 % výše je Rakousko. Dále však ceny stoupají strmě vzhůru – Portugalsko 126 %, Norsko 160 % až na Dánsko, které je v této oblasti rekordmanem. S průměrem 193 % tam tak mají auta téměř dvojnásobnou cenu, než u nás. Důvodem jsou velmi vysoké daně.

Co se meziročního pohybu cen týče, tak průměr Evropy povyskočil o 1,2 %, ten náš, národní však jen o 0,2 %. Nejvíce ceny vzrostly v Maďarsku, o 5,5 %, a nejvíce klesly v Itálii a to o téměř dvě procenta.

Zajímavý je i pohyb nákupu vozidel, když evropský průměr spadl o 0,3 %, tedy téměř zanedbatelně, ale na jednotlivých trzích byly pohyby větší a to až desetiprocentní. Právě přírůstek 9,6 % zaznamenala Belgie, naopak o 9,4 % se prodeje propadly v Maďarsku. Podobně byl zaznamenán i propad u nás a to o 2,9 %. Tato data jsou však, na rozdíl od dat o pohybech cen, lehce neaktuální, jsou totiž půl roku stará. Za první pololetí byl v ČR zaznamenán oproti minulému roku nárůst počtu prodaných vozů o 6 %

Statistika jednotlivých tříd

  ceny - ČR ceny - EU prodeje - ČR prodeje - EU
Mini vozy
Malé vozy
Nižší střední třída
Střední třída
Vyšší střední třída
Vyšší třída
Luxusní vozy

 

Statistika pohonu
  ceny - ČR ceny - EU prodeje - ČR prodeje - EU
Benzín
Diesel

Statistika druhů karoserií
  ceny - ČR ceny - EU prodeje - ČR prodeje - EU
Hatchback
Sedan
Kombi
MPV
SUV

V poslední statistice je velmi zajímavý propad prodejů kombíku v ČR.

zdroj: Roadtodata

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy