Solartaxi – elektricky do celého světa

| foto: solartaxi

V uplynulých dvou dnech projela Českou republikou velice zajímavá výprava. Jmenuje se Solartaxi a naši zemi křižovala velice zajímavým strojem. Pojďme se na ně trochu podívat.

Solartaxi má velice smělý plán. V příštích 15 měsících hodlá projet 50 zemí světa na pěti kontinentech a urazit při tom 50 000 kilometrů. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, pokud by nešlo o vozidlo, které je poháněno výhradně sluneční energií.

Známý propagátor obnovitelných zdrojů energie, Louis Palmer, se rozhodl právě pro tento druh zviditelnění. Vůz je napájen solárními články a to z 50% těmi, které jsou umístěny přímo na voze, resp. na 5 metrů dlouhém a velmi lehkém přívěsu za vozem a ze zbývajících 50% těmi, které jsou umístěny ve Švýcarsku a dodají do sítě tolik energie, kolik se spotřebuje na nabití NiCd baterií umístěných ve voze.

Jinak řečeno, solární panely z 50% nepohánějí auto přímo, ale pouze nahrazují energii, která byla vytvořena jinak a která se spotřebovala na nabití vozu. Denní akční rádius nepřesáhne 350 km. Kvůli k měnšímu tření je Solartaxi pouze tříkolka a dokáže jet rychlostí až 90 km/h

Právě ve dnech 11 a 12 července jsme mohli zaznamenat Palmera při průjezdu Českou republikou. Nejprve se ve středu 11. zastavil v Praze, kde ve spolupráci s fakultou elektrotechnickou ČVUT provedl multimediální prezentaci svého projektu.

Podobně vypadal i program pro další den, kdy byla první zastávka naplánována v Jihlavě a druhá v Brně.

A proč solartaxi? Vůz je dvoumístný. Na jednom místě sedí Pamler a to druhé? To je k dispozici zájemcům na zastávkách při své pouti. V luxusním koženém křesle se tak může usadit a chvíli i svézt každý.

Solartaxi na svoji cestu vyrazilo ze švýcarského Lucernu třetího července, takže naše hranice protnul zatím na začátku své trasy. Do cíle mu zbývá ještě mnoho kilometrů a my mu přejeme, aby byly všechny šťastné, bezproblémové a především bez nehod. Další země, které Palmer navštíví jsou Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Rumunsko a Turecko.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy