Vellozi Electric, s turbínou a baterií 320

Land Cruiser V8 | foto: Vellozi

Americká společnost Vellozi sídlící v Beverly Hills představila svůj koncept ekologického vozu, který potírá dosud panující povědomí lidí o automobilech poháněných elektrickou energií.

„Chceme veřejnosti nabídnout alternativu ekologickým palivem poháněného vozu. Chceme při tom také změnit povědomí lidí o vozech přátelských k životnímu prostředí, které častokrát vypadají jako různé krabice," uvádí v tiskovém materiálu Vellozi.

Koncept má skutečně tvary standardního dvousedadlového sportovního vozu s motorem umístěným před zadní nápravou. Nutno upřesnit, že se jedná o hybridní elektromobil, jehož pohon zajišťuje vysokovýkonná baterie, která je dobíjena malou turbínou Vellozi. Turbínu je možné pohánět benzínem, naftou, bionaftou či stále více rozšířeným etanolem i metylalkoholem. A právě tuto skutečnost považují u Vellozi za velmi důležitou, neboť nemusí zájemci o jejich vůz, v případě výroby, čekat 12-20 let na transformaci trhu s pohonnými hmotami.

Spotřeba turbíny je údajně vskutku symbolická, neboť na 3,75 litru paliva má vůz ujet asi 300 kilometrů při silně dynamické jízdě. Na 100 km/h má Vellozi Electric akcelerovat do tří vteřin a maximální rychlost by měla končit někde u 320 km/h.

Aby bylo možné dosáhnout tak slibných výkonů při nízké spotřebě, počítá Vellozi při konstrukci vozu s použitím lehkých materiálů, používaných v kosmickém průmyslu. Svůj systém si však nechce nechat patentovat a následně kontrolovat jeho používání, ale přeje si vidět jeho rozšíření mezi všechny výrobce automobilů.

Šlechetným myšlenkám zřejmě ještě neodzvonilo úplně nebo je někde skrytý háček...

Foto: Vellozi

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy