Obvio 012, minisporťák od ZAP a Lotusu

Obvio 012 | foto: ZAP

Jestliže patří budoucnost malým výkonným vozům s nízkou spotřebou či alternativními palivy, bude mít Obvio 012 řádný náskok. Malý sporťák připravuje do výroby ve třetím čtvrtletí roku 2007 americká společnost ZAP a Lotus Engineering.

Obvio 012 je dalším projektem, na kterém participuje ZAP a známý výrobce sportovních vozů Lotus, který je nyní kontrolován malajskými vlastníky. O konceptu elektromobilu ZAP-X konstruovaném na bázi Lotusu APX jsme vás informovali zde. Lotus se snaží udržet na trhu automobilů projekty v oblasti ekologických vozů a alternativních paliv.

Obvio je koncipován jako sportovní vůz se vším všudy, nízká váha, snadná ovladatelnost, vysoká bezpečnost a dostatečná dynamika. Úplně rovný podvozek je kevlarovým monokekem, ke kterému jsou konstrukčně připojeny další díly, jako samostatné zavěšení jednotlivých kol, hnací agregát, převodovka a plastové díly karoserie. Prostor pro cestující je navržen technologií Niess Elliptical Survival Rings, kterou vyvinul letecký inženýr Niess a jedná se o buňku s deformačními zónami navrženými v místě nejpravděpodobnějších poškození.

Vnější rozměry vozu jsou 3,2 x 1,8 x 1,5 metru a váha 750 kilogramů. Opatřen je širokými a velkými devatenáctipalcovými koly z lehkých slitin. Počítá se standardně s kotoučovými brzdami a motorem Eco-Flexible Sulev od ZAP o objemu 1,6 litru, který může spalovat ethanol a benzín v různých vzájemných poměrech či jen jedno z obou paliv samostatně. 115 koní je na zadní kola přenášeno převodovkou CVT, řazení probíhá tlačítky pod volantem.

Desing novinky je neobvyklý. Nejedná se o klasický tvar sportovních vozů, ale spíše kapku s koly krytými blatníky ala VW Brouk. Jednotlivé prvky jako přední maska, světlomety či kryt motoru nepůsobí v evropském měřítku atraktivním dojmem, ale dá se předpokládat, že vzhled vozu ještě před uvedením do výroby dozná změn.

Obvio 012 splňuje veškeré limity na exhalace v USA, Evropě i Asii, jeho cena je zatím uvažována přibližně na hranici 800 000 Kč. U elektrické verze, která bude následovat, je však uvažováno s cenou v přepočtu kolem 1 500 000 Kč.


Foto: ZAP

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy