Technologie FlexiFuel i v novém Volvu C30

C30 | foto: Volvo

Volvo bude expandovat se svými vozy poháněnými směsí benzínu a bioethanolu na další evropské trhy. To vše již letošní podzim a s novinkou C30.

Podle průzkumů zájem o vozy poháněné etanolem stále roste. Proto bude Volvo rozšiřovat své trhy, na kterých bude tyto vozy nabízet. Mimo domácího Švédska budou tyto vozy nově nabízeny také v Británii, Irsku, Francii, Španělsku, Nizozemí, Belgii, Švýcarsku a Norsku. V Česku je zatím "ticho po pěšině". Osobně se Volvu ani nedivím, náš mini trh určitě není tak rentabilní jako výše vyjmenované země a přístup "vládnoucí vrstvy" k otázkám ekologie je více než tragický. Například Francie ohlásila, že v roce 2007 vybuduje 500 čerpacích stanic na E85 (směs 85% etanolu a 15% benzínu) přičemž palivo do nich bude pocházet od místních zemědělců. V Evropě se zatím nachází 23 továren na výrobu etanolu, v roce 2008 by se jejich počet měl zvýšit na 60.

V současné době Volvo nabízí tři modely FlexiFuel (možnost jezdit na směs etanolu a benzínu): novinku C30, S40 a V50, které jsou poháněny čtyřválcem o výkonu 92 kW (125 koní). Pro etanol i benzín je k dispozici pouze jedna společná nádrž o objemu 55 litrů. Palivová hadice, ventily, těsnění - všechno je upravené tak, aby odolalo etanolu, který je více agresivní než benzín. Vstřikovací elementy jsou větší - kvůli nižšímu energentickému obsahu etanolu je potřeba vstřikovat více paliva. Systém řízení motoru kontroluje jaké palivo je v nádrži a tomu přizpůsobuje vstřikovaní i zapalování směsi. Volvo předpokládá, že příští rok prodá 7 000 FlexiFuel vozů, nejvyšší odbyt se očekává ve Švédsku.

Etanol je obnovitelné palivo budoucnosti. Teoreticky se může vyrábět z jakéhokoliv zdroje biomasy - obilí, cukrové řepy nebo celulózy. Emise CO2 a skleníkových plynů jsou proti srovnatelnému benzínovému motoru až o 80% nižší.

Technická specifikace:

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy