Toyota Auris pohlídá vaši spotřebu

Auris | foto: Toyota

Když budete jezdit úsporně, vaše nová Toyota Auris na vás svůdně zamrká zeleným očkem...

Nový hatchback značky Toyota jménem Auris, který bude nástupcem oblíbené Corolly, vyjede z továrny s několika zvláštnostmi. Jednou z nich je zelené světýlko umístěné vedle tachometru, které bude spokojeně svítit, pokud budete jezdit s lehkou nohou na plynu.

Tento týden bylo v Londýně na světovém kongresu zabývajícím se inteligentními systémy v automobilech představeno mnoho zajímavostí, a nová technologie Toyoty mezi ně patří také.

V přístrojové desce Aurisu je umístěn systém založený na satelitní navigaci, který sleduje nejen spotřebu auta, ale pomocí radaru také například vzdálenost mezi jedoucími vozy a vaši aktuální rychlost.

Paul van Koningsbruggen ze společnosti Technolution Netherlands, který se podílí na vymýšlení a vývoji těchto technologií, řekl, že díky těmto zařízením lze odměňovat dobré řidiče. Kromě toho, že šéfové pomocí svítící (či v  horším případě nesvítící) zelené kontrolky poznají, zda jejich zaměstnanec jezdí se služebním vozem slušně či nikoli, a mohou tak řidiče finančně motivovat, systém může využívat například i pojišťovna. Van Koningsbruggen dokonce informoval o tom, že některé pojišťovny už projevily předběžný zájem o možnost motivovat odměnami řidiče, kteří podle informací ze systému zabudovaného ve voze jezdí slušně. Po testech, které se se systémem prováděly, se totiž prokázalo, že řidiči ve vozech s novou technologií mají mnohem méně nehod.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy