Caparo T1 – vážka se silou býka

T1 | foto: Caparo

Novinka na automobilovém trhu pochází z Británie, oficiálně bude představena příští týden v Monaku mezi dalšími skvosty třídy supersport, na konci roku budou první exempláře připraveny k prodeji.

Na první pohled napadá člověka celá řada přirovnání a Caparo T1 si vypůjčil od různých technických předchůdců celé řady strojírenské oblasti něco. Rozhodujícími při jeho návrhu byly kritéria jako výlučnost, atraktivita, kvalita a výkonové parametry.

Za jeho konstrukcí se skrývají Ben Scott-Geddes a Graham Halstead, oba se podíleli na konstrukci supersportu McLaren F1. T1 je stavěný s použitím těch nejmodernějších materiálů, technologií a rozhodující úlohu sehrává všudypřítomná elektronika.

Dvoumístné T1 váží pouhých 500 kg a osmiválcový motor Caparo produkující 500 koní tak staví vůz do výborného světla s poměrem 1 koně výkonu na 1kilogram váhy. Zrychlení z nuly na sto zvládá podle údajů společnosti za 2,5 vteřiny a brzdy dokáží vytvořit při plném užití přetížení 3G. 70litrová nádrž umožňuje dojezd asi 800 kilometrů.

Šéf Capara Angad Paul na adresu vozu pronesl: „Když přijde řeč na výkonové charakteristiky, je T1 třídou sám pro sebe.“ Výlučnost vozu bude podtrhovat plánovaná kusová výroba na objednávku.

Caparo je jednou z největších britských společností zabývajících se zpracováním hliníku a oceli, zaměstnává 4500 lidí a zásobuje celou řadu automobilových výrobců. T1 v Monaku odhalí sám princ Albert II.


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy