Americký GM překvapil svojí aktuální investicí

Hummer H1 | foto: wheelsage.org

Americká automobilka General Motor investuje ve Spojených státech 918 milionů USD (20,2 miliardy Kč) překvapivě do výroby spalovacích motorů pro velké pickupy a SUV a dílů pro elektromobily. Vyplývá to podle ČTK z pátečního prohlášení největší americké automobilky.

General Motor má na rozdíl od fanaticky nasměrované Evropy rozumnější dvojí strategii. Chce zvýšit výrobu elektromobilů a současně pokračovat v investicích do současných vozů s benzinovým motorem, které mají hlavní podíl na zisku firmy a tvoří většinu prodaných vozů v USA. GM slíbil, že skončí s výrobou nových vozů s benzinovým motorem v roce 2035. Jak to jde dohromady?

Peníze budou směřovat do čtyř závodů v USA. Většina půjde do výroby šesté generace benzinových motorů v Michiganu, New Yorku a Ohiu.

Mnoho zaměstnanců v automobilovém průmyslu se obává, že kvůli přechodu na výrobu elektromobilů přijdou o pracovní místa. Výkonný viceprezident pro výrobu GM Gerald Johnson uvedl, že nové investice mají zajistit pracovní místa v závodech na další čtyři roky. Investice nevytvoří nová pracovní místa, ale zachová ta současná.

Americký Kongres v srpnu schválil výrazné finanční pobídky pro automobilky, aby přestavěly své závody zaměřené na výrobu součástek pro vozy se spalovacím motorem na závody na výrobu součástek pro elektromobily, upozornila agentura Reuters.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy