Cena za exkluzivní Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe se vyšplhala do astronomických výšin

Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe | foto: carakoom.com

V nedávné aukci se prodal Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe za obrovskou sumu peněz. Není se úplně čemu divit. Toto černé kupé Mercedes-Benz generace W124 je do značné míry upravené od dvorního ladiče AMG a vzniklo pouhých 12 kusů.

Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe byl představen v roce 1986. Jednalo se o Mercedes-Benz W124, který však prošel radikální úpravou od expertů z AMG. Hlavní změnou byla vyměněna řadového šestiválce za plnotučnou V8 z modelu 560 SE, která byla navíc v AMG převrtán na objem 6.0 litrů.

Oproti sérii dvojnásobně velký motor dával výkon 381 koní a točivý moment měl hodnotu 542 N.m. Díky tomu byla akcelerace z 0 na 100 km/h pouhých 5 sekund a maximální rychlosti činila 305 km/h. To jsou čísla působivá i dnes, před 36 lety se jednalo o něco ohromujícího. Svými dynamickými schopnostmi se mohl směle rovnat vozům od automobilek Ferrari, Lamborghini a jim podobným.

Pojďme se podívat na konkrétní kus, který se vydražil za obrovskou sumu. Vůz z roku 1988 má za svůj dlouhý život najeto pouhých 31 tisíc kilometrů (15 let stál bez hnutí v garáži). Bylo jasné, že v aukci půjde cena hodně vysoko. Ale že unikátní kupé vyšplhá až na 661 800 USD (přes 16 milionů Kč), tomu asi před zahájením aukce věřil málokdo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy