Značka Nio otevře závod v Maďarsku. Auta tam ale vyrábět nebude

NIO ES6 | foto: NIO

Čínský výrobce elektromobilů Nio plánuje v září otevřít svůj první závod v zahraničí, informovala v pondělí podle ČTK agentura Reuters. Továrna na výrobu stanic pro výměnu baterií se buduje v Maďarsku, zhruba 20 kilometrů západně od Budapešti. Podle maďarských médií investice činí 5,5 miliardy forintů (asi 337 milionů Kč), z toho maďarská vláda poskytne 1,7 miliardy forintů.

Společnost Nio urychlí výstavbu stanic pro výměnu baterií v Evropě, aby mohla ve druhé polovině letošního roku rozšířit prodej svých aut v zemích regionu, včetně Německa, Nizozemska, Švédska a Dánska. Stanice vybitou baterií nenabíjí, ale vymění ji za baterii plně nabitou.

Nio podle dnešního oznámení spolupracuje s britskou energetickou skupinou Shell na výstavbě stanic pro výměnu baterií po celém světě, a to jak v Číně, tak i Evropě. Shell zpřístupní uživatelům Nio svou nabíjecí síť v Evropě.

Společnost Nio loni začala dodávat svůj elektromobil ES8 do Norska, v Oslu otevřela showroom. Čínská automobilka uvedla, že plánuje zřídit 4000 stanic pro výměnu baterií po celém světě, z toho čtvrtinu mimo Čínu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy