Tohle nepochopíte! Žigulík přestavěný na rat rod má dvě turba

Dost možná nejšílenější Lada v Rusku, Lada 2106 rat rod. | foto: carakoom.com

Rat rody byly ještě poměrně nedávno součástí především americké kultury. Pak se ale tento kult rozšířil i do jiných částí světa a zasáhl téměř kohokoliv – mladé, staré, bohaté, chudé… Především však lidi bez rozdílu automobilu. Proto se dnes staví rat rody na základech starých Škodovek, ale také sovětských Žigulíků!

Rusové byli vždycky tak trochu národem „udělej si sám“. Jejich lidová tvořivost, především v automobilovém odvětví, prakticky neznala mezí a dodnes není na tamních silnicích problém potkat starého Moskviče s neony nebo stoprocentně originálním karbonovým bodykitem.

Rat rod na základech Lady 2106 z konce sedmdesátých let je nicméně i na ruské poměry neskutečný unikát. Že kdysi tento sedan vyjel z továren AvtoVAZu, poznáte tak leda podle tvarování zadní části, vpředu není z původního auta prakticky nic.

Motor bez kapoty a zkrácené A sloupky, Lada 2106 rat rod. | foto: carakoom.com

Základem se stal na zakázku vyrobený rám, v jehož přední části je bez jakékoliv kapotáže umístěn motor s dvěma turbodmychadly (připomenu, že standardní model má poctivou zážehovou šestnáctistovku, co startuje i v mrazu). Pohon zadních kol zůstal zachován, hnaná náprava je nicméně osazena extrémně širokými pneumatikami. Jeden nikdy neví, kdy budete na semaforu potřebovat vyklepnout sousedovo Ferrari, že jo…

A-sloupek byl po vzoru amerických vozidel pořádně snížen, takže dokáže pojmout i nízké a velmi široké přední sklo. Na střeše nesmí chybět stylový nosič a různě po karosérii najdete stopy rzi. Navzdory vzhledu zevnějšku je interiér opatřen sportovním volantem Sparco, skořepinovými sedadly a hlavicí řadící páky s lebkou.

Bohužel relevantní údaje o dynamice nebo o tom, jak celé dílko jezdí, se k nám z Ruska nedostaly. Auto je každopádně velice zajímavé...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy