Fordu usínají za volanty testovacích vozů řidiči. Proto jim sebral volant a pedály

Ford Mondeo Vignale | foto: Ford

Autonomní modely od Fordu jsou možná tak dokonalé, že vlastně díky tomu nastal výrobci jeden dost zásadní problém. Testovací jezdci samočinných vozidel totiž usínají za volanty.

Ba co víc, na jejich probuzení nefungují ani různé varovné systémy, vibrace sedaček anebo brnění volantu. Testovací jezdci přitom většinou jezdí ve dvojicích a tak by se nemělo stávat, že jeden nechá toho druhého usnout. Nepochopitelně se ale stane to, že usnou klidně i oba.

Ne, tohle není vtip, takové problémy Ford v poslední době řeší a výrobce si už nevěděl rady, jak všemu zabránit. Autonomní vůz přitom potřebuje stálou kontrolu živým člověkem, jelikož technika není neomylná a pak vše musí zachránit člověk. To se týká systému číslo tři, ovšem aby byla všemu vystavena stopka, Ford přešel na rozvoj čtvrtého a pátého stupně.

Díky tomu se autonomní Fordy obejdou i bez posádky. Proč? V autě totiž není žádný volant a  ani pedály. Auta prostě budou jezdit sama, bez zásahu člověka, což vlastně nebude zas takovou novinkou... První prodeje Fordů s plně autonomním řízením se rozeběhnou v roce 2025.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy