Tesla má další problém. Jaké nedostatky ukázaly poslední nárazové testy?

Jak dopadla Tesla Model S v nárazových testech organizace IIHS? | foto: youtube.com

Teprve před pár dny organizace Euro NCAP tvrdě zkritizovala Ford Mustang za velice průměrnou ochranu posádky a nedostačující plejádu bezpečnostních asistentů, což vyústilo v zisk pouhých dvou hvězdiček z pěti. A pro Američany může být ještě hůř, jejich modla posledních let, Tesla Model S, totiž neobdržela nejvyšší hodnocení institutu IIHS.

Zatímco v Evropě je nejvyšším ohodnocením pět hvězdiček, v hodnocení amerického institutu IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) je to označení Top Safety Pick+, případně jen Top Safety Pick. To druhé obdrží vozidlo, které dosáhlo nejvyššího ohodnocení dobrý (good) v kategorii čelního nárazu s malým přesahem (25 procent přední části v oblasti řidiče), čelního nárazu s velkým přesahem, bočního nárazu, pevnosti střechy a ochrany hlav a krků cestujících, respektive musí mít přednárazový systém v jednom ze dvou nejvyšších hodnocení, tedy dobrý (advanced) nebo výborný (superior). Znaménko plus pak obdrží to vozidlo, které dostane přední světla s hodnocením dobrý (good) nebo chvalitebný (accepteable). Pro úplnost ještě uveďme, že mimo tato dvě má škála ještě hodnocení slabý (marginal) a špatný (poor).

Tím máme metodiku za sebou a můžeme přistoupit k poslední sadě nezávislých nárazových testů. Té se zúčastnila ekologická vozidla – elektromobily Tesla Model S a BMW i3, respektive plug-in hybridy Chevrolet Volt a Toyota Prius Prime (u nás Plug-in Hybrid). Nejhůře ze všech testovaných dopadla překvapivě Tesla, ačkoliv tak špatné jako u Mustanga to nebylo. Limuzína obdržela nejvyšší ohodnocení ve čtyřech z pěti hlavních kategorií, pohořela až v hodnocení čelního nárazu s malým přesahem, kde je pouze chvalitebná. Důvodem jsou bezpečnostní pásy, které dovolily figuríně tvrdý náraz do volantu i přes nafouklý airbag. Řidiči hrozí také poranění pravé nohy.

Problém se týká aut modelového roku 2016 a 2017, vyrobených po říjnu loňského roku. V návaznosti na výhrady zavedla automobilka od 23. ledna příslušné změny, Model S se tak proti bariéře v dohledné době rozjede znovu. Není to ale jediný problém elektromobilu, IIHS totiž zároveň označila pevnost střechy verze P100D pouze za chvalitebnou. Její konstrukce je stejná jako u ostatních variant, na rozdíl od nich je ale P100D těžší, tím pádem dochází k jejímu snadnějšímu poškození. Přední světla si pak dokonce vysloužila hodnocení špatný (Tesla pracuje na nápravě, takže i tato oblast bude podrobena novému testu), přednárazový systém nebyl hodnocen vůbec, protože navzdory automatickému brzdění i speciálnímu softwaru jím není Model S vybaven.

O moc lépe než Tesla nedopadlo ani BMW i3. To za ochranu hlav a krků pasažérů obdrželo pouze hodnocení chvalitebný. Stejně byla označena také světla vozu, která jsou navíc dostupná jen za příplatek. Přednárazový systém vůz sice má, hodnocen je ale jen jako dobrý. V ostatních čtyřech hlavních kategoriích nicméně získal mnichovský elektromobil nejvyšší hodnocení. Nejvyšší známku Top Safety Pick+ si v nové sadě testů odnesly plug-in hybridy Chevrolet Volt a Toyota Prius Prime. Americký zástupce nezaváhal ani v jedné z kategorií, nejvýše hodnocený je i jeho přednárazový systém, Japonec dostal hodnocení chvalitebný v oblasti předních světel (jde navíc o příplatkové reflektory). Jinak je ale také bez výraznějších bezpečnostních chyb.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy