„Na V12 nám nesahejte!“ Lidé se konečně bouří kvůli downsizingu

Blíží se čas, kdy nás dvanáctiválce Lamborghini opustí? | foto: Lamborghini

Vývoj moderních automobilů ostře tlačí na snížení spotřeby paliva, zvýšení její efektivity a na snížen množství vypouštěných emisí. Přesto se i v dnešním downsizingovém světě naleznou automobilky využívající staré dobré motory V12. Mezi ty patří Ferrari, Mercedes-Benz, Aston Martin a samozřejmě i Lamborghini.

Obří motory V12 opravdu působí v porovnání s dnešními moderními litrovými motory spíše jako dinosauři. Přesto existují automobilky, které na ně stále nedají dopustit. Přístup italské automobilky Lmaborghini k těmto motorům osvětlil v rozhovoru pro britský magazín Autocar sám šéf Lamba, Stefano Domenicali.

Naši hlavní zákazníci a dlouhodobí partneři z celého světa nám říkají: „Prosím, nesahejte na V12“ Proto budeme i nadále pokračovat tímto směrem.“

Sentiment a duchovní spojení s velkolepými supersporty od Lamborghini, která byly většinou poháněny masivním motorem V12 ale není jediným důvodem, proč se těchto pohonných jednotek Lamborghini drží za každou cenu.

V horizontu několika let v sobě motory V12 ukrývají stále dostatek vývojového potenciálu. Samozřejmě bude zapotřebí se přizpůsobit emisním normám a dalším právním předpisům, ale nevidím žádný výraznější problém.“

Ostatně postoj Lamborghini je patrný i při pohledu na její vlajkovou loď. Zatímco Ferrari, McLaren a Porsche spoléhají na hybridní hypersporty LaFerrari, P1 a 918 Spyder, Lamborghini sází na brutální Aventador LP750-4 s „běžným“ dvanáctiválcem. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy