K čemu to bude dobré? Mercedes si patentoval vodní chlazení pneumatik

Mercedes-Benz a jeho systém chlazení pneumatik | foto: Mercedes-Benz

Víte jak zabránit tomu, aby se vám nepřehřály pneumatiky na vašem voze? Mercedes o tom přemýšlel a představuje zcela revoluční řešení, jenž vám asi vyrazí dech.

K neustálemu udržení bezpečné teploty pneumatik chce použít vodu. Vše nám znázorňuje patentový obrázek, jenže jasně ukazuje instalované rozprašovače. Ty by na vnějšek pneumatiky stříkaly obyčejnou vodu z nádržky, aby docházelo k optimálnímu chlazení.

Jenže nastává otázka, zda li nebude navlhčená pneumatika disponovat horší přilnavostí. Voda všeobecně zhoršuje adhezi a to by mohlo pro Mercedes znamenat velký problém. V reálném provozu by se ale voda stříkající na pneumatiky zřejmě ihned odpařila a stihla by jen tak tak gumu decentně ochladit.

Mercedes však zašel ještě dál a hovoří dále o systému, jenž by v zimním období pneumatiky pro změnu zahříval. Dělo by se tak pomocí teplé vody, kterou by zahřála chladící kapalina motoru. Díky tomu by příští Mercedes dokázaly ze svých kol ihned odstraňovat sníh a led. Systém by měl navíc vlastní senzory teploty pneumatik a spolupracoval by i s dalšími čidly.

Mercedes navíc říká, že by do tohoto systému nemusela být tankována pitná voda či nemrznoucí směs. Spíše by byla využívána „odpadní” voda, čímž je myšlen roztátý sníh či déšť z předního i zadního okna. Kapalina by byla vedena potrubím do nádržky na vodu, ale je otázkou, zda se někdy opravdu dočkáme Mercedesu, co si bude sám čistit nebo chladit kola...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy