Michelin vyvinul nezničitelnou pneumatiku!

TWEEL | foto: Michelin

Je tomu více než sto let, kdy bratři André a Edouard Michelinové vyvinuli první pneumatiku, která vozila první majitele.

A opět vývojáři francouzského Michelinu přišli oznámit světu: Je to zde! Nezničitelná pneumatika. Jmenuje se Tweel a není pro její provoz vůbec zapotřebí vzduchové náplně. Bude to tedy převratná novinka? Na to si zatím musíme počkat.

Tweel – je spojením dvou slov z anglického Tire (pneumatika) a Wheel (kolo). A její princip? Jde o to, že vývojáři namísto bočnic pneumatik a vzduchové náplně vyplnili střed pneumatiky polyuretanovými paprsky, které mají danou určitou tuhost tak, aby pneumatika snesla provozní zatížení a vytvořila tak pohodlí na cestách. Gumový běhoun je tedy tenký jako podrážka od bot.

Paprsky umožňují deformaci v podélném směru, čímž redukují úroveň neklidné jízdy po nerovném terénu. Naopak, konstrukce paprsků silně odolává příčným deformacím. Proto vůz lépe reaguje na pokyny řízení, podle inženýrů Michelinu až pětkrát lépe. Nová pneumatika má umožnit plynulejší a stabilnější ovládání vozu. Součástí nového komfortu má být i snížení spotřeby paliva.

Projekt je sice na začátku, šéf vývoje Terry Getty ale mluví o reálné výrobě pro dopravní prostředky s omezenou hmotností a nízkou provozní rychlostí.

Nejdříve by se první pneumatiky měly objevit na vojenských speciálech a nyní se již testují na specifických prototypech. První se jmenuje iBot a druhý Seagway Centaur. IBot je speciální invalidní vozík, schopný zdolávat nejrůznější překážky, umí se například vyšplhat do schodů. Centaur je pak zvláštní čtyřkolka, kterou jezdec ovládá pohyby těla.

Testy proběhly také na osobním voze Audi A4.

Foto: Michelin

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy