Příští Civic dostane přeplňované motory VTEC, chybět nebude ani tříválec

Příští generace Civicu dostane přeplňovaný litrový tříválec (na snímku stávající provedení). | foto: Roman Havlín

Ještě donedávna bylo nemyslitelné, aby vysokootáčkový atmosférický čtyřválec Hondy dostal přeplňování nebo dokonce o válec méně. Časy a tržní podíly se ale mění, a proto je i japonská automobilka nucena nasadit maloobjemovou jednotku.

Motor 1.0 i-VTEC se tak během roku 2017 objeví v útrobách desátého pokračování Civicu, dostane se ale i do Jazzu nebo crossoveru HR-V. Využívat samozřejmě bude technologií Earth Dreams, jejichž hlavním účelem je snížit spotřebu motoru při zachování zábavnosti jednotlivých modelů.

Součástí nové jednotky bude variabilní časování ventilů, které sníží tření i kombinovanou spotřebu. Samotné turbodmychadlo bude údajně velice rychle reagovat na sešlápnutí plynového pedálu.

Honda zatím přesný výkon nezveřejnila, kolegové z britského Autocaru, kteří už měli možnost novou motorizaci vyzkoušet, ale mluví o 128 koních a 200 Nm, přenášených na přední kola přes šestistupňovou manuální převodovkou. V takové kombinaci si hatchback nižší střední třídy řekne o 4,2 l/100 km, v emisích jde o 99 g CO2/km.

Vedle litrového tříválce dostane Civic s pořadovým číslem deset rovněž přeplňovanou patnáctistovku i-VTEC. Tu ale najdeme už pod kapotou nedávno představené severoamerické verze.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy