Batmobil od Mitsubishi zvládne hlídat řidičovu kondici, ukáže se v Tokiu

Za vzhledem batmobilu se ukrývají nejmodernější technologie, Mitsubishi EMIRAI 3 xDAS. | foto: Mitsubishi Electric

Už před dvěma roky přišla divize Mitsubishi Electric s divoce tvarovaným konceptem EMIRAI 2 xDAS, který prezentoval nejnovější trendy v oblasti automobilové elektroniky. Letošní evoluce s pořadovým číslem 3 jde ještě dál.

Zásadním vylepšením prošlo rozhraní HMI (Human-Machine Interface), složené z celkem čtyř LCD displejů. Tři umístěné těsně vedle sebe suplují přístrojový panel, čtvrtý najdeme na středové konzoli. Na ovládání veškerých funkcí auta přitom nepotřebujete spouštět oči z vozovky - EMIRAI 3 xDAS je vybaven kamerami, které monitorují řidičova gesta pro změnu hlasitosti audia nebo nastavení klimatizace.

Kabina je složená ze čtyř LCD displejů, Mitsubishi EMIRAI 3 xDAS. | foto: Mitsubishi Electric

Aplikace, založená na technologii cloud, analyzuje fyzický i psychický stav řidiče, průběžně ukládá jednotlivé výsledky a později je porovnává s těmi aktuálními. Pokud najde výraznější odchylku, doporučí co nejrychlejší zastavení. Totéž se stane v případě detekce únavy.

Head-up displej, umístěný blízko větrného deflektoru, dokáže mimo jiné ve 3D zobrazovat objekty do vzdálenosti až 10 metrů před autem, čímž opět přispívá k větší bezpečnosti provozu. Pozice displeje je navíc nastavitelná dle požadavků řidiče.

Dvoumístný speedster se vzhledem batmobilu pohání elektromotor, jemuž ale chybí bližší technické specifikace.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy