Ford Focus představuje evoluci systému Start/Stop

Nová, nastupující generace Focusu RS | foto: Ford

Technologii Start/Stop známe z moderních automobilů takřka všichni. Inženýři Fordu ale tento systém posunuli na další úroveň.

O nové generaci extrémního hothatche Ford Focus RS byly sepsány již tuny a tuny textu. Ať již o jeho souvztažnosti s legendárním Escortem Cosworth nebo o jeho použití nových technologií. A právě o nových technologii se budeme bavit i zde.

Inženýři Fordu chtěli, v rámci snižování emisí, do Focusu RS vložit systém Start/Stop. Nakonec ale padlo rozhodnutí posunout tuto technologii o krok dále.

Výsledkem jejich snažení je systém s názvem Stall Recovery Systém. Jedná se o systém, který dokáže sám nastartovat motor pokud vám zhasne. Řidič nemusí řešit žádné vyřazování do neutrálu či podobně. Stačí pouze sešlápnout spojkový pedál a motor sám naskočí.

Může se zdát, že se jedná u takového automobilu jako o zbytečnost. Musíme si ale uvědomit, že Focus RS je naladěn do téměř závodního módu a včetně spojky, plynu i převodovky. To znamená, že pokud není řidič na tyto aspekty navyklý může při rozjezdech často docházet k zhasnutí motoru a právě to je důvod přítomnosti Stall Recovery systému.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy