Studentská formule z ČZU - třetí monopost ve výrobě

zajímavost | foto: CULS Formula Racing Prague

Tým CULS Prague Formula Racing z České Zemědělské univerzity intenzivně pracuje na výrobě svého v pořadí třetího monopostu, který se v létě objeví na několika závodech v rámci celosvětové soutěže Formula Student.

Formula SAE je konstrukční soutěž pro studenty vysokých škol technického zaměření. Vznikla v USA v roce 1981, přičemž od roku 1998 existuje také evropská větev projektu, Formula Student. Každý rok se v rámci Formula Student/SAE pořádají soutěže po celém světě. V současné době v seriálů Formula Student/SAE soutěží téměř 600 univerzitních týmů z celého světa v kategoriích spalovacích a elektrických motorů.

V roce 2013 se týmu CULS Prague Formula Racing podařilo obsadit 250 místo z celkových 513. Znamenalo to polepšení o 49 příček. Tým tohoto krásného umístění dosáhl se svým „teprve“ druhým monopostem a v tuto chvíli pilně pracuje na jeho nástupci.

Konstruktéři nového monopostu těžili z mnoha zkušeností a poznatků, které nabrali během loňské sezóny. Evoluce „Pražského Démona“ (tak byl loňský monopost pojmenován), přinese mnoho změn a vylepšení. Mezi nejvýraznější změny bude patřit zlepšení aerodynamiky a také přítlaku pomocí předních i zadních křídel, ty budou stejně jako velká část dílů z uhlíkových vláken.

Zároveň proběhne optimalizace pohonné jednotky, za účelem zvýšení výkonu, točivého momentu a snížení spotřeby paliva. Ostatně motor Honda CB 600 F přeplňovaný kompresorem, dle vlastního návrhu a realizace, patří mezi pár motorů s přeplňováním v rámci soutěže Formula Student. Nadále se počítá s palivem E85, čili bioetanolem. V rámci změn bude pozměněno chlazení, které bude nově daleko účinnější a to především při chlazení stlačeného vzduchu, kterým je motor přeplňován.

Výroba nového monopostu jede v současné době na plné obrátky. My ji budeme sledovat a již brzy přinese další informace.


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy