Mercedes Benz Citan - jen tři hvězdy pro nové MPV

mercedes-benz citan | foto: Euro NCAP

Mercedes Benz Citan je nejmenší dodávkou v paletě Mercedesu a ve verzi Kombi je nabízen jako praktické "téměř" MPV.

Právě osobní varianta byla testována známou organizací EuroNCAP. Z té vyšla velmi nelichotivě - v době, kdy je pět hvězdiček standardem, si odnesla pouhé tři hvězdičky z maximálního pětihvězdičkového hodnocení a je tak jedním z nejhůře hodnocených vozů za poslední dobu. Podobně špatně dopadl v dané třídě jen test Dacie Lodgy.

Špatné hodnocení přitom není až takovým překvapením. Citan je dvojčetem Renaultu Kangoo, který testy prošel před pěti lety a nelze říci, že by tehdy zazářil. Stačilo to na tehdejší čtyři hvězdičky, avšak tehdy nevstupovaly do hodnocení bezpečností systémy.

Právě na jejich nedostatku Citan pohořel, avšak nelze vše svalovat jen na ně. Rozsah rizik zranění při nárazu není právě zanedbatelný a odpovídá skóre staršího testu Renaultu. Je tak patrné, že na bezpečnostní sturtkuře nedoznal vůz při přechodu z Francie do Německa prakticky žádných změn.

Bezpečnost cestujících při nárazu byla ohodnocena na 74 %, což v dnešní době není nic moc. Většina vozů dosahuje na hodnocení začínající devítkou, nejhůře osmičkou. Na vině je přetížení hrudníku řidiče při nárazu a riziková konstrukce oblasti lýtek pro řidiče různých výšek. Problémem byla také vytvořená mezera mezi B sloupkem a posuvnými dveřmi při nárazu na sloup, do které by se mohla dostat některá z končetin cestujících. A nedostatečná je také ochrana krku při nárazu zezadu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy