Dotace na elektromobily? Na Slovensku se nestačí divit

V Bratislavě vyráběné elektrické CitiGO má úspěch! | foto: Škoda Auto

Doslova senzaci způsobilo spuštění dotačního programu na nákup elektromobilů a plug-in hybridů na Slovensku. Potvrdilo se tak do jisté míry, že zprávy o nezájmu o nákup a provoz elektromobilů jsou falešné.

Vycházely z faktu, že dotační program na nákup elektromobilu a plug-in hybridů v roce 2016 nebyl zcela úspěšný. Tehdy se dotace přes 5,2 milionu euro (téměř 133 milionů Kč) nepodařilo vyčerpat ani v prodlouženém termínu.

Letošní dotace byla určená pro širokou veřejnost zahrnující veřejnou správu, podnikatele, fyzické nepodnikající osoby - občany. Zahrnovala vozidla kategorie M1 a N1 v provedení bateriový elektromobil a plug-in Hybrid. Slovenský stát přispíval 8000 euro (204 000 Kč) na nákup bateriového elektromobilu a na plug-in hybrid 5000 euro (127 500 Kč).

Škoda | foto: Škoda Auto

A tato forma dotace se velmi osvědčila. Slováci krátce po spuštění dotačního programu vyčerpali vyčleněné dotace v hodnotě 6 milionů euro (153 milionů Kč).

Úspěšní žadatelé budou mít po podpisu smlouvy rok na to, aby dotaci vyčerpali. Další zájemci byli zařazení na čekací listinu a je tedy pravděpodobné, že se v krátké době objeví další dotační program.

Škoda CITIGOe iV | foto: Škoda Auto

Přístup slovenské vlády k elektromobilitě lze označit za příkladný a jde ruku v ruce s úsilím ostatních vyspělých evropských zemí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy