Lamborghini Sian, 812 koní z něj dělá nejsilnější Lambo všech dob

Lamborghini Sian | foto: youtube.com

Na autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem mělo premiéru nové Lamborghini s názvem Sian. Jedná se o první hybridní vůz této slavné značky. Zároveň je tím nejvýkonnější, co kdy v SanťAgátě postavili.

V útrobách nové, ostře řezané karosérie bije srdce známé již z Aventadoru SVJ. Jedná se o atmosféricky plněný V12 o objemu 6,5 l. V Sianu je však spojen se 48 V hybridním systémem, který přidává dalších 34 koňských sil (25 kilowattů). S celkovým výkonem 819 koní (602 kW) se tak jedná o nejsilnější Lamborghini všech dob. Sílu tohoto agregátu posílá na všechna čtyry kola automatická 7 stupňová převodovka. Zadní diferenciál je poctivý mechanický samosvor.


Dynamické schopnosti italského hypersportu odpovídají výše uvedeným výkonům. Akcelerace z nuly na sto kilometrů v hodině proběhne za bleskových 2,8 s. Drtivé zrychlení může pokračovat dál až k hranici 350 km/h. Pokud jsou vám hodnoty povědomé, pak se nemýlíte. Stejné parametry nabízí i již zmíněný Aventador SVJ. U novinky se ovšem výrazně zlepšilo pružné zrychlení. Konkrétně mezi 30-60 km/h a 70-120 km/h zrychlí Sian o 0.2 a 1.2 s lépe než SVJ.

Lamborghini Sian | foto: youtube.com


Mitja Borkert, vedoucí designu v Lamborghini hovoří o vzhledu novinky. Inspirace byla čerpána z konceptu Terzo Millennio. Oproti němu zůstává Sian přeci jen při zemi. I tak můžeme hovořit o ostře řezaných liniích a celkově velice agresivním vzhledu. Ze předu zaujmou světlomety ve tvaru ležatého Y. Zajímavým detailem jsou též zadní LED svítilny, které dokonale ladí s koncovkami výfuků.


I přes astronomickou cenu v přepočtu 83,9 milionů korun si již každý ze 63 vyrobených Lamborghini Sian našel svého majitele.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy