Dynamika hot hatche, spotřeba mopedu! Mercedes šokuje novými hybridy

Mercedesy 250 e, to je dynamika hot hatche a spotřeba mopedu | foto: Mercedes-Benz

Technika z F1, kde tovární tým Mercedesu vládne, umožňuje kombinaci nebývalé dynamiky a skvělé spotřeby. Mercedes Benz přichází s novými kompaktními plug-in hybridy.

Německý prémiový výrobce si pro zákazníky připravil hned tři novinky. Jsou jimi plug-in hybridy s označením A 250 e, A 250 e v karosářské verzi sedan a B 250 e. Všechny vozy sází na vpředu uložený přeplňovaný zážehový čtyřválec o obsahu 1,33 litru a výkonu 118 kW, kterému je nápomocný 75 kW elektromotor. Celkový výkon, jenž na kola posílá 8 stupňová automatická převodovka, činí 160 kW a 450 N.m., což zajišťuje nebývalou dynamiku.

Nejmenší z uvedené trojice zvládne akcelerovat z nuly na sto kilometrů v hodině za dechberoucích 6,6 s. Když přidržíte pedál na podlaze, ručička tachometru se zasekne až u 235 km/h. Za to vše si nárokuje v průměru 1,4 litru na sto kilometrů. Jen pro zajímavost, když Porsche před lety přišlo se svým sportovním modelem 986 Boxter, jeho akcelerace činila 6,9 s.

Poprvé u značky Mercedes nenajdeme klasický startér na 12 V. O nastartování se stará elektromotor, který může fungovat i jako generátor. Při brzdění pomocí rekuperace vrací část energie zpět do baterií. Konstruktéři umožnili páčkami na volantu nastavit intenzitu rekuperace v pěti stupních.

Elektrická energie se uchovává ve vysokonapěťových lithium-iontových akumulátorech s kapacitou 15,6 kWh, jež jsou chytře umístěny pod zadními sedadly. Toto řešení zajišťuje, že hybridní modely nepřišly o využitelnost svých zavazadlových prostorů. Oproti konvenčním sourozencům ztratily jen pár litrů. Z nástěnné nabíječky o výkonu 7,4 kW trvá nabití z 10 na 80 % kapacity velice slušných 25 min. Čistě na elektřinu je možné ujet 70 až 77 km.

Mercedes A 250 e, to je dynamika hot hatche a spotřeba mopedu | foto: Mercedes-Benz

Kombinace vysokého výkonu, nízké spotřeby a nabízeného pohodlí dělá z tohoto trojlístku ideální parťáky ke každodennímu užití.  O praktičnosti hovoří i na hybridní poměry neobvyklá maximálně přípustná hmotnost brženého přívěsu, jež činí 1600 kg. Podle našeho názoru u Mercedesu odvedli skvělou práci. Zajímavou otázkou však bude cena...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy