Sportovní SUV na americký způsob? Krabice s neskutečným zrychlením

Chevrolet Tahoe pro letošní New York, v Americe mají na aerodynamiku trochu jiný názor, na objem motorů ostatně také | foto: Chevrolet

Co je to sportovní SUV? Podle evropských měřítek aerodynamicky správně vyladěná krabice s výkonným šesti- nebo osmiválcem, ideálně samozřejmě přeplňovaným. V Americe ale mají na aerodynamiku trochu jiný názor, jejich silně hranaté krabice ale umí být rychlejší než většina evropské konkurence.

Letos v New Yorku bude asi pořádně horko. Za pár dnů se má odhalit šílený Jeep Grand Cherokee Trackhawk, který prostě budete chtít. Jako takový slabší předkrm tu máme Chevrolety Tahoe a Suburban RST (Rally Sport Truck). Na první pohled oba modely připomenou klasické zástupce své řady s nějakým neopodstatněným sportovním paketem. Chevy si ale připravil i nějaké to překvapení po technické stránce.

Jen budete muset velké SUV vybavit paketem Performance, který obsahuje nejen podvozek Magnetic Ride, ale především 6.2litrovou V8 s variabilním časováním ventilů a přímým vstřikováním. Ta dává 313 kW (426 k) a 624 Nm, což v kombinaci s desetistupňovým automatem stačí menšímu Tahoe na zrychlení z 0 na 97 km/h za 5,7 sekundy! Utáhnout přitom auto umí až 3810 kilogramů. Pro zájemce o větší Suburban máme ale na tomto místě špatnou zprávu – balíček Performance pro ně nebude určený.

Chromované prvky na karosérií obou modelů nenajdete. Místo něj nastupují třeba maska a kliky v barvě karosérie, nebo černé kryty zrcátek. Ohromná 22palcová kola obouvají pneumatiky Bridgestone P285/45, za nimi pak mohou volitelně být neméně majestátní kotouče Brembo s průměrem 410 milimetrů a šestipístkovými třmeny vpředu. O zvukový doprovod se stará příplatkový výfuk Borla, jenž údajně ještě o něco málo navýší výkon vozu. Lepší brzdy a výfuk už Suburban mít může. První kusy modelů ve verzi RST se k zákazníkům dostanou na podzim.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy