Civic Type R je oficiálně tady. Svým výkonem a technikou likviduje konkurenci

Honda Civic ukázala nový Type R. Je to šílenost na kolech | foto: Honda

Svět rychlých hothatchů se opět rozrostl. Může za to dnešní ženevská premiéra nové Hondy Civic ve vrcholné verzi Type R. Příznivci značky mají orgasmus, jelikož tohle se vážně povedlo!

Desátá generace Civicu přišla ve sportovní verzi Type R a svět jde do kolen. Oproti loňskému konceptu se totiž do sériové podoby dostalo prakticky vše, na co jsme se nejvíce těšili. Pod kapotou stále bije čtyřválec 2.0 VTEC Turbo, u kterého poskočil výkon na 320 koní v 6500 ot./min. Točivý moment je 400 Nm a je dostupný v rozmezí 2500-4500 ot./min.

Nebude chybět několik jízdních režimů, a to ani režim R+. V něm dojde na vylepšení odezvy na plyn, ztuhnou adaptivní tlumiče a celé auto se připraví na boj s konkurencí. Dobrou zprávou je, že v Type R najdeme výhradně šestistupňový manuál, k čemuž nebude chybět ani systém „rev matching". Ten při podřazování dodává automatické meziplyny.

Bez příplatku čekejme 20“ kola s lepivými pneumatikami Continental ContiSportContact 6 o rozměru 245/30 R20 a čtyřpístkové třmeny Brembo s 350 mm vrtanými kotouči vpředu a 305 mm disky vzadu. Čistě pro zajímavost, edice Type R má oproti běžným verzím Civicu jinou geometrii přední nápravy s hliníkovými spodními rameny a v základu je přítomen mechanický diferenciál se zvýšenou svorností. Nový jednohmotový setrvačník snižuje opotřebení spojky o 25 % a došlo ke zkrácení stálého převodu, což má zrychlit reakce auta a zlepšit dynamiku. 

Do prodeje dorazí japonská raketa na čtyřech kolech letos v létě a podle Hondy bylo cílem inženýrů vytvoření co nejřidičštějšího hothatche své kategorie. K lepší jízdě pomáhají speciálně vytvořená sportovní sedadla, do kterých bude radost usednout a stejně jako v deváté generaci vás podrží ve kterékoliv situaci. A jestli se ptáte na cenu nebo jízdní data, ani jedno zatím není známo. Honda vše oznámí až těsně před startem prodeje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy