I SsangYong má vlastního Kodiaqa. A je bezpečnější než Volvo

SsangYong XAVL je korejskou variací na téma Kodiaq. | foto: SsangYong

S velkými sedmimístnými SUV jako by se v posledních měsících roztrhl pytel. Kodiaq, Tiguan Allspace a nyní SsangYong XAVL. Férové je ovšem zmínit, že korejský zástupce je zatím pouze konceptem. Na druhou stranu ale zatraceně povedeným konceptem.

Málokdo to ví, ale SsangYong je nejstarší jihokorejskou automobilkou, produkující modely s pohonem všech čtyř kol. Nejnovější koncept XAVL, který je pokračovatelem modelu XAV z roku 2015, to pak svým vzhledem dává jasně najevo. Hranaté tvary, mohutné nárazník vpředu i vzadu s výraznými ochrannými pláty podvozku nebo lichoběžníkový tvar blatníků. Designéři si dali na autě docela záležet, inspirací jim pak údajně stálo původní Korando z 90. let. Kdo nezná, nechť „googlí“.

Zajímavější jsou ale v tuto chvíli délka 4630 milimetrů, šířka 1866 milimetrů, výška 1640 milimetrů a rozvor 2775 milimetrů. Na tomto půdorysu totiž XAVL ubytovává sedmičku cestujících (konfigurace 2+3+2), sedadla ve druhé a třetí řadě jsou navíc sklopná a posunovatelná. Palubní deska nabízí volně stojící 10,25palcovou obrazovku multimediálního systému s navigací, jen o kousíček vedle je plně digitální přístrojový panel. Hlavně pro cestující vzadu je určen WiFi hotspot. Jak už je dnes zvykem, ventilaci, klimatizaci nebo vlastní i celý infotainment je možné ovládat z chytrého telefonu.

Pod kapotou konceptu se mohou objevit dva motory – zážehová patnáctistovka s emisemi mezi 120 až 150 g CO2/km nebo naftová šestnáctistovka s emisemi 150 až 170 g CO2/km. V obou případech nabízí SsangYong volbu mezi manuálem a automatem, poháněna jsou ale vždy přední kola. Zajímavostí jsou venkovní airbag pro chodce a bezpečnostní vak mezi předními sedadly. Dále nechybí plejáda asistentů, včetně autonomního brzdění, udržování v jízdním pruhu, sledování mrtvého úhlu nebo detekce dopravy za vozidlem. Kdy se vůz objeví ve výrobě Korejci tají, stupeň rozpracování konceptu ale naznačuje, že brzy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy