Nejlepší Hyundai, který si nikdy nekoupíte. Čím je americká i30 tak výjimečná?

Hyundai Elantra GT Sport je nejlepším modelem značky, který si nikdy nekoupíte. | foto: Hyundai

Hyundai se chce svými nejnovějšími modely vyrovnat velice silné německé i japonské konkurenci. Ostře se vymezuje v reklamních spotech a soudě dle prodejů se mu to v některých koutech Evropy docela daří. Nejnověji je na mušce třetí generace kompaktní i30, na jejíž nejlepší variantu si ale musíme nechat zajít chuť.

Tohle by klidně mohla být další část cyklu „Známí neznámí“. O novém vydání Hyundaie i30 předpokládáme slyšel v naší republice úplně každý. Aby také ne, její výrobu má na starosti továrna v Nošovicích. Již za pár dnů se navíc ukáže v praktické variantě kombi, která se velice ostře vymezí vůči nedávno omlazené Octavii Combi. Moc toho o autě zatím nevíme, s jistotou ale dostane podobný design exteriéru i interiéru jako hatchback, lišit by se pak neměly ani pohonné jednotky. To znamená litrový tříválec T-GDI o výkonu 88 kW (120 k), atmosférickou čtrnáctistovku o výkonu 73,5 kW (100 k), turbodiesel 1.6 CRDi s výkonem 70 kW (95 k), 81 kW (110 k) a 98 kW (133 k) a především benzínovou 1.4 T-GDI o výkonu 103 kW (140 k).

Přitom vůbec nejlepší jednotku, která se do i30 montuje, si Hyundai schovává pro severoamerický trh. Tam se pětidveřový hatchback jmenuje Elantra GT a v nabídce je také s přeplňovanou šestnáctistovkou T-GDI! Ta má 150 kW (204 k) a 264 Nm, tolik neměla ani někdejší vrcholná verze i30 Turbo. Je sice pravda, že časem se ukáže ostrá verze N, jakýsi „warm-hatch“ by ale jistě u nás uvítal nejeden zákazník. Tím spíš, že stejně výkonná jednotka je pod kapotou ostrého Pro_Cee’du a Cee’du GT. V USA pak přední kola roztáčí šestistupňový manuál nebo sedmistupňový dvouspojkový automat. Docela zajímavý je pak i druhý motor, atmosférický dvoulitr o výkonu 121 kW (164 k) s manuálem nebo automatem.

Jinak je Elantra GT v podstatě ve všech zásadních bodech stejná jako tuzemská i30. Až na nutné legislativní změny má stejný design, prvky v interiéru i na konstrukci vozu. Dokonce je i stejně velká. K dispozici bude navíc verze GT Sport, jež zadní torzní příčku mění za nezávislý víceprvek, má větší brzdy a nějaké ty extra stylistické prvky. A hádejte co. Ano, je to jediná verze, co má pod kapotou přeplňovanou zážehovou šestnáctistovku. I vzhledem k tomu, že jsme se s novou i30 již seznámili, můžeme s klidným srdcem říct, že Elantra GT Sport je nejlepší Hyundai současnosti, jaký Evropan nikdy nedostane. Škoda, o to víc se ale můžeme těšit na sportovní i30 N.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy