Obludné Mini nyní i jako sporťák. Má Countryman JCW nějaký smysl?

Mini Countryman JCW je největším modelem sportovní rodiny. | foto: MINI

Countryman je historicky největším modelem Mini a vůbec poprvé může mít alespoň částečně také sedm sedadel. A v portfoliu vedle benzínů, turbodieselů i plug-in hybridu nebude chybět ani pořádně ostrá varianta. Ta nese již tradičně označení JCW a „maxíka“ pořádně nakopla.

Ještě na podzim jsme jako největší Mini v historii představovali Clubman, který se v Paříži ukázal ve sportovní verzi JCW. Dnes takto mluvíme o Countrymanovi ve stejné variantě a s kombíkem toho má SUV společného mnohem více. Primárně je to přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec o výkonu 170 kW (231 k) s točivým momentem 350 Nm, spolupracující se šestistupňovým manuálem nebo osmistupňovým automatem a pohonem všech kol ALL4.  Dynamické parametry jsou stejné – zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy a maximální rychlost 234 km/h. V otázce spotřeby je ale automat s hodnotou 6,9 l/100 km o půl litru lepší než manuál.

Mini oproti originálu vyladilo podvozek i řízení (k dispozici jsou i adaptivní tlumiče), přidalo volič režimů Sport, Mid a Green a do skladů Bremba pak sáhlo pro silnější brzdy. Ty se ukrývají za 18- a volitelně 19palcovými litými koly. Zajímavou položkou je funkce Electronic Differential Lock Control (EDLC), chovající se dle automobilky jako elektronická uzávěrka předního diferenciálu. Vizuálně vyniká 4299 milimetrů dlouhé SUV aerodynamickým bodykitem, u nějž zaujmou výrazné nasávací otvory vpředu. Tam jsou dále i LED světlomety, střecha pak standardně dostala praktické ližiny a je zakončena decentním spoilerem. Na výběr je celkem deset laků karosérie, včetně exkluzivní zelené Rebel, v kombinaci s kontrastně lakovanými díly.

Uvnitř zůstala o 13 centimetrů posuvná zadní lavice, stejně jako lavice Picnic Bench pro dva lidi, kterou je možné vytvořit v zavazadlovém prostoru zastaveného vozu. Vpředu nechybí sportovní sedadla, volant a hlavice řadicí páky, výbava pak obsahuje rádio Mini Visual Boost s 6,5palcovým displejem. Mezi příplatky nechybí navigace s 8,8palcovou obrazovkou a službami Mini Connected. Premiéru si nový Countryman JCW odbude na dubnovém autosalonu v Šanghaji, prodej začne také ještě letos na jaře.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy