Velký návrat Lancie na obzoru! Kdy a s čím přijede ohrozit konkurenci?

Lancia dost možná připravuje velký návrat, zatím ale nabízí jen hatchback Ypsilon. | foto: Lancia

Lancia to má v posledních letech extrémně těžké. Sázka na přeznačené Chryslery jí nevyšla a v portfoliu tak zůstal pouze malý hatchback Ypsilon. Ten má navíc slušné prodeje prakticky jen v Itálii, není proto divu, že se čas od času objeví spekulace, že by snad bylo lepší legendární automobilku zavřít. Podle posledních informací k tomu nejenže nedojde, ale zároveň je v plánu dokonce zcela nový model!

Lancia dnes už víceméně pouze připomíná tu slavnou značku, která v osmdesátých letech dominovala světovému šampionátu v rally a nabízela auta jako Delta Integrale, Thema 8.32 nebo Thesis. Dnes byste v jejím portfoliu našli jediný, a to navíc už notně zaprášený model. Malý hatchback Ypsilon se v současném provedení představil v roce 2011 a nic na tom nezměnil ani loňský facelift. Stáří auta se projevuje především v interiéru a také na žalostných výsledcích v nárazových testech Euro NCAP. Pouhé dvě hvězdičky jsou v dnešní době naprosto tristním výsledkem, auto po nárazu navíc začalo hořet.

O to více překvapivě působí zpráva, s níž přišel italský blog Passione Auto Italiane. Podle něj totiž v Turíně pracují na novém modelu segmentu B s logem Lancia. Malý hatchback by měl být posazen o něco výše než Ypsilon (Italové zmiňují označení Ypsilon XL) a premiéru by si měl odbýt v roce 2018. Základem se mu stane platforma Fiatu 500L a 500X, kterou najdeme také v útrobách chystané nové generace Fiatu Punto.

Pro úplnost uveďme, že Lancia Ypsilon je aktuálně v nabídce s pěti motory – čtyřválec o objemu 1.2 litru má 51 kW (69 k), přeplňovaný dvouválec 0.9 TwinAir disponuje silou 63 kW (85 k) a konečně 1.3 MultiJet má 70 kW (95 k). Zbývající dva motory jezdí v případě upravené dvanáctistovky na LPG a TwinAiru se sníženým výkonem na 59 kW (80 k) na CNG. Vedle Itálie je auto oficiálně nabízeno například také v Německu, mimo domovinu ale Lancia prodala naprosté minimum z celkem 58 300 vozidel (údaje za období leden až říjen 2016). Ypsilon je navíc lídrem italského trhu s malými auty.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy