Ministr dopravy Ťok chce zvýšit sankce za přestupky. Někteří se nedoplatí

Dálniční Volkswagen Passat R36 | foto: Volkswagen

Mysleli jste si, že současné sankce za dopravní přestupky jsou už tak dost vysoké? Ministr dopravy Dan Ťok vaší myšlenku nesdílí a proto chystá razantní navýšení "odměn" za dopravní prohřešek.

U nejzávažnějších přestupků se má podle jeho myšlenky zvednout pokuta ze současných maximálních 50 tisíc až na 75 tisíc Kč! Ještě horší by to ale bylo v případě, že při přestupku by ten samý řidič způsobil dopravní nehodu se zraněním osob. Za tento prohřešek by mu mohla dát policie pokutu ve výši až 100 tisíc korun.

Podle Ťoka by se měly pokuty rozdělit do čtyř jasných pásem:

- 2 až 5 tisíc Kč

- 4 až 10 tisíc Kč

- 7 až 25 tisíc Kč

- 25 až 75 tisíc Kč

U přestupku řízení pod vlivem alkoholu nebo drog by se měla horní výše pokuty zvednout o 25 tisíc na 75 tisíc Kč. To už je celkem razantí důvod, proč by někteří neposlušní řidiči neměli usedat za volant po jednom pivku s kamarádem v hospodě. To samé navýšení, tedy o 25 tisíc, se má uskutečnit v případě, že řidič se odmítne podrobit dechové zkoušce na alkohol nebo zkoušce na jiné návykové látky. 

Odstrašujícím přestupkem je hlavně po nehodě ve Studénce nedovolený vjezd na železniční přejezd. Tam se má pokuta zvednout pětinásobně, tedy z aktuálních pěti na dvacetpět tisíc. Mimochodem, i blokové pokuty by se měly rozdělit do čtyř pásem. Prvním je sankce 100 až 1500 Kč dle uvážení policisty. Následovaly by pásma 1500 Kč, 2500 Kč a 5000 Kč.

A co říká Dan Ťok na to, že někteří řidiči roky nemají nehodu a nemají z toho skoro žádné výhody ze strany státu? „Mám pocit, že zvýhodnění u řidičů, kteří dlouhou dobu nespáchali přestupek, by být mělo. Nějaké to plus bych do návrhu dal,“ řekl k celé věci Ťok.

Změna by se v případě schválení dotkla i přestupku se jménem Zákaz řízení motorového vozidla. Jeho nejnižší postih by řidiči zakázal řídit automobil po dobu třech měsíců, současně je to však měsíc jeden. U nejvážnějších přestupků by pak řidič nemohl řídit až 3 roky.

Současně s tím má se bodový systém rozdělit na tři kategorie, a to podle závažnosti přestupků. Podle toho dostane každý řidič určitý počet bodů (2, 4 nebo 6). Trošku absurdním je pak myšlenka, aby řidiči s řidičákem mladším jak dva roky, o něj dostali "šanci přijít" po získání už šesti trestných bodů..

A jak tohle vše dopadne? Myslíte, že se dočkáme novinek z hlavy ministra dopravy? O tom rozhodne Vláda příští rok, kdy bude schvalovat nový bodový systém.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy