Tento sen nebyl nikdy blíž realitě. Uzavřený Fiat 124 přijede již brzy

Fiat 124 Coupé se ukáže už příští rok. | foto: Theophilus Chin

S výrobou kupé má Fiat bohaté zkušenosti. Ještě nedávno například nabízel poměrně populární model Coupé, z dávnější historie vypíchněme třeba modely Dino, 850 Coupé nebo 124 Coupé. A právě poslední vůz zřejmě již příští rok dostane duchovního pokračovatele.

Fiat 124 Spider zaznamenal mezi odbornou i laickou veřejností docela slušný úspěch, Italové tak na jeho základech chtějí postavit další karosářskou variantu. Tou je možná trochu překvapivě kupé. A proč překvapivě? Protože sesterská Mazda MX-5 nabídne vůz s pevnou odnímatelnou střechou. Jenomže právě vytvoření většího odlišení mezi oběma modely má za následek to, že Italové preferují klasické kupé. Konec konců, jejich výroba má v historii Fiatu silnou tradici. 124 Coupé tak pravděpodobně spatříme již příští rok.

Jaká bude je zatím otázkou. Nejpravděpodobněji se jeví varianta se splývavou zádí, kterou vidíme například na povedených renderech. Jak ale informuje britský Autocar, existují i náznaky, že by kupé mohlo vypadat podobně jako rallyový koncept z letošní Ženevy, případně mít podobnou zadní část jako někdejší BMW Z3 Coupé. V podstatě by to znamenalo tvarování ve stylu hatchbacku. I kvůli vysokým nákladům s úplnou změnou dispozic vozu je však pravděpodobnější použití splývavé střechy.

Technicky bude vůz stejný jako výchozí roadster. Základ použije přeplňovanou čtrnáctistovku o výkonu 103 kW (140 k) v kombinaci s manuální šestistupňovou převodovkou a pohonem zadních kol. Vyloučeno není ani uvedení sportovní varianty Abarth, což by znamenalo čtrnáctistovku, posílenou na 125 kW (170 k). V USA potom budou mít základ i Abarth shodně 118 kW (160 k), plusem je možnost připlatit si za šestistupňový automat. Jak už bylo řečeno, 124 Coupé se ukáže již příští rok, teoreticky by to mohlo být už v Ženevě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy