Toyota C-HR boduje výrazným vzhledem, místo dieselu má hybrid

Toyota C-HR představuje první přímý vstup japonského výrobce mezi crossovery. | foto: Toyota

Moderní vlně crossoverů se Toyota zatím víceméně úspěšně vyhýbala. Až s modelem C-HR vstupuje do segmentu, jemuž doposud kralovaly Nissan Juke nebo Honda HR-V. Bodovat chce novinka zajímavým vzhledem a hybridním pohonným ústrojím.

Při pohledu na tvarování karosérie je prakticky hned jasné, u kterého konkurenta se Toyota inspirovala. Jestli myslíte na Nissan Juke, nepletete se. Rychle se svažující střecha, spousta hran a záhybů. Vzhled je to hodně specifický, svou cílovou skupinu ale nepochybně má. Přední části ve stylu Under Priority dominují protáhlá LED světla a výrazný nárazník s nasávacím otvorem.

Jeho spodní plastová část plynule přechází do podběhů a spodní části dveří, vzadu potom končí v masivní spodní části nárazníku. Netypická skupinová světla z konceptu zůstala, to stejné se dá říct i o zvedající se linii ve spodní části dveří a skrytým zadním klikám. Docela stylově vypadá dvoubarevné lakování.

Zadní partie zaujmou netradičními světlomety, Toyota C-HR. | foto: Toyota

Konvenčnější ze dvou nabízených jednotek bude přeplňovaná dvanáctistovka o výkonu 115 koní původem z modelu Auris. Kombinována bude motor se šestistupňovou manuální převodovkou či automatem s plynule měnitelným převodem. Ten vedle přední nápravy přenáší výkon i na všechna kola. Hybridní provedení má kombinovaný výkon 122 koní a emise pod úrovní 90 g CO2/km, jednotlivé díly soustavy jsou oproti minulým letům menší a lehčí.

Na vybraných trzích, mezi nimiž ty evropské nejspíše nebudou, se pod kapotou objeví i zážehový dvoulitr s bezestupňovým automatem CVT. Podvozková platforma vychází z architektury TNGA, což znamená nízké těžiště a víceprvkovou zadní nápravu. Na segment crossoverů má mít C-HR pozoruhodnou přesnost řízení.

Soustava Toyota Safety Sense, kterou najdeme již v základní výbavě nového modelu, zahrnuje přednárazový systém, upozornění na vybočení z jízdního pruhu, rozpoznávání dopravních značek, automatická dálková světla, detekci chodců a adaptivní tempomat. Výroba Toyoty C-HR bude probíhat v tureckém městě Sakarya a půjde o vůbec první hybridní model značky, produkovaný v této zemi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy