Lada už dávno není jen Žigulík, příští rok spustí prodej moderního crossoveru

Pod kapotou najdeme zatím výhradně zážehové motory, Lada Xray. | foto: Lada

Jakmile utichl humbuk kolem kompaktního sedanu Vesta, vyrukovala Lada s crossoverem Xray. Ačkoliv jsou si oba automobily na první pohled hodně podobné, ve skutečnosti jsou vlastně úplně jiné.

Zatímco Vesta má podvozek složený z dílů aliance Renault-Nissan, Xray dostal kompletní platformu Sandera Stepway tak, jak leží a běží. Díky mohutnější karosérii, která je dílem Steva Mattina, je však Xray dlouhý 4164 mm, vysoký 1570 mm a široký 1764 mm. Ruský zástupce tak toho rumunského o něco málo překonává.

Jak už bylo řečeno, tvary karosérie má na svědomí Steve Mattin a nutno podotknout, že zvolit si jako základ motiv písmene X byl velice dobrý tah. Sněhobílé provedení na fotkách bude v jedné z vyšších verzí výbavy, proto u něj najdeme litá kola, mlhovky nebo chromované detaily. Základní tvary přední části, vykrojené boky nebo nápis „Lada“ na pátých dveřích místo klasického loga nicméně budou sdílet všechny výbavové stupně.

Pod kapotou se objeví nejprve zážehová šestnáctistovka o výkonu 114 koní, tu později doplní její o osm koní slabší dvojče a také osmnáctistovka s výkonem 123 koní. U slabších motorizací bude k dispozici pohon přední nápravy a manuální pětistupňová převodovka, aktuálně laděná osmnáctistovka dostane rovněž automat a spekuluje se o použití pohonu všech kol.

Sériová výroba začne v Togliatti 15. prosince letošního roku, první auta se k zákazníkům dostanou příští rok v únoru. Začátkem listopadu Lada vypustila prvních 109 testovacích automobilů, do začátku výroby se jich pak po Rusku má pohybovat na 180.  

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy