S černými taxíky se roztrhl pytel, Toyota jimi chce zaplavit Japonsko

Typická je pro toto auto vysoká stavba karosérie, Toyota JPN Taxi. | foto: Toyota

V průběhu minulého týdne představilo čínské Geely novou podobu tradičního černého londýnského taxíku, který na silnice vyrazí někdy v roce 2017. Na tokijském autosalonu se už ve středu chystá premiéra podobně koncipovaného modelu od Toyoty.

JPN Taxi se v hodně futuristické formě představilo už na minulém autosalonu v japonském hlavním městě, konaném před dvěma roky. Aktuální podoba je pak téměř připravena vyjet na silnice, což má nastat v roce 2018. Jak už z názvu vypovídá, hlavním cílem Toyoty je nahradit tímto moderním vozem, v roli taxíků, pomalu zastarávající sedany Crown.

Stejně jako LTC TX5 má JPN Taxi karosérii typu hatchback se zvýšenou střechou, velké boční posuvné dveře a nízko položenou podlahu pro pohodlný nástup hendikepových pasažérů. Před vstupem na trh nicméně japonská automobilka provede ještě určitě změny tak, aby její model plně vyhověl nařízením státu ohledně bezbariérových taxíků a autobusů.

Až se auto dostane na silnice, objeví se pod kapotou LPG poháněný hybrid, který má "být kamarád" s přísnými ekologickými limity. Pohonné ústrojí je ale aktuálně stále ve vývoji a inženýři pracují především na prodloužení dojezdu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy