Lada chystá ostrý crossover, prohánět chce Juke Nismo

Přední část s novým nárazníkem vypadá velmi agresivně, Lada Xray NFR. | foto: Kolesa.ru

Módní vlna crossoverů dorazila také do Ruska. Lada chce se zavedenou konkurencí bojovat modelem Xray, jehož ostrá premiéra proběhne ještě před koncem letošního roku. A v plánech AvtoVAZu se také čím dál častěji skloňuje možnost uvedení ostré verze...

Vývoj sportovních derivátů běžných Lad má na starosti oddělení Lada Sport a připomeňme, že v současnosti kromě speciálů pro WTCC a další závodní podniky vyrábí i Kalinu a Grantu Sport. Pod jejich kapotou najdeme shodně zážehovou šestnáctistovku o výkonu 118 koní ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou a pohonem předních kol.

V dohledné době pak stejné oddělení vyrobí několik kusů ostřejší Kaliny NFR se zážehovou šestnáctistovkou o výkonu 140 koní. A stejný motor by se mohl objevit i v útrobách údajně připravovaného crossoveru Xray NFR.

Spolu s charakterem auta musí korespondovat vnější vzhled, s nímž si pohráli grafici ruského webového magazínu Kolesa.ru. Jinak poměrně střídmě tvarovanému modelu nadělili snížený podvozek, výrazně tvarované nárazníky (vpředu s LED diodami denního svícení, vzadu s difuzorem a sportovní koncovkou výfuku), nasávání vzduchu na kapotě, střešní spoiler a samozřejmě větší kola.

Vedle vzhledu se u případné sériové podoby počítá s nasazením ostřejšího řízení, přitvrzeného podvozku i jinak naladěné převodovky. Mimochodem, některé divočejší spekulace pracují s tezí, že by se pod kabátek ruského modelu mohla dostat technika z jihoamerického Renaultu Sandero RS, tedy atmosférický dvoulitr o výkonu 147 koní v kombinaci se šestistupňovým manuálem. Ostatně Xray bude ze Sandera vycházet, takže by to nemusel být nepřekonatelný problém…

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy