Kombinace hot rodu a buggyny od Toyoty nám má vrátit lásku k autům

V jednoduchosti je síla, Toyota Kikai. | foto: Toyota

Dnešní automobily jsou většinou elektronické hračky, jejichž dráty jsou obaleny silnou vrstvou plechů, plastů nebo karbonu. Připomenout fakt, že auta jsou primárně dílem lidské tvořivosti nám chce Toyota s „odhaleným“ konceptem Kikai (v překladu příležitost).

Podle tiskové zprávy má 3400 mm dlouhý, 1800 mm široký a 1550 mm vysoký kříženec hot rodu a buggyny ztělesňovat „jemné řemeslné zpracování, krásu, jednoduchost a fascinaci základními principy, ze kterých vycházejí všechny automobily.“ Demonstrovat to mají odhalené části karosérie jako palivové nádrž, výfukové potrubí, motor nebo odpružení kol.

Kabina je striktně trojmístná, kdy řidič sedí na centrálně umístěném sedadle a dva spolujezdci mají svá místa po stranách. S touto trojúhelníkovou konfigurací přišel už kdysi McLaren F1 a dodnes se pro ty, kteří chtějí navrhovat auto pevně spojená s člověkem, zdá být nepřekonatelná.

Velice zajímavým prvkem jsou dvě malá okénka u nohou řidiče, skrze něž lze sledovat pohyb pneumatik i zavěšení kol nebo záludnosti povrchu vozovky. Prostor kolem volantu vyplňuje, vzhledem ke kapesním rozměrům, už jen zakřivená kovová tyč, na níž jsou separátně umístěny čtyři budíky. Pod ní se pak nachází několik tlačítek.

Na případnou sériovou výrobu můžeme podle Toyoty zapomenout. Kikai je čistým showcarem, který po tokijském autosalonu nejspíše skončí v továrním muzeu. Nápaditost tohoto stroje je ale obdivuhodná.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy