Toyota má další vodíkové auto, krásy moc nepobralo

Velmi kontroverzní tvarování přední části, Toyota FCV Plus. | foto: Toyota

Nikoliv elektřina, ale vodík je tím palivem, co za několik let nahradí ropu v útrobách většiny automobilů. A vyrábět velkosériově auta na palivové články chce vedle Hondy také Toyota.

Demonstrovat pokrok vodíkové technologie má futuristický koncept FCV Plus. Zajímavé jsou už jeho rozměry, protože při délce 3800 mm, šířce 1750 mm a výšce 1540 mm má rozvor s úctyhodnou délkou 3000 mm. Tak velký ale není bezdůvodně, protože i díky němu je uvnitř spousta místa pro čtveřici cestujících.

Druhou veličinou, která dovolila prostor pro posádku maximalizovat, je pohonné ústrojí. V každém kole se nachází jeden motor, přičemž palivový článek „sedí“ mezi předními koly a nádrž s vodíkem je zase za zadními sedadly.

Jak už bylo řečeno, FCV Plus je vzhledově velice kontroverzním modelem. Za zmínku stojí především velká zasklená plocha, zkombinovaná s detaily, použitými už u vodíkového sedanu Mirai. Interiér zcela postrádá palubní i přístrojovou desku - oboje bylo nahrazeno head up displejem před volantem. Ten je tvořen obdélníkovým rámečkem s ovladačem výstražných blinkrů ve spodní části.

Toyota aktuálně neplánuje uvedení podobného automobilu do sériové produkce, avšak minimálně rozložení pohonného ústrojí by se v nějakém budoucím modelu klidně objevit mohlo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy