Dacia plánuje rozšířit svou nabídku o auto do města

renault twingo / wind | foto: autoexpress

Rumunská Dacia, se netají tím, že chce začít vyrábět nový model. Bude odvozen ze sesterského Renaultu Twingo a zřejmě půjde o nejlevnější nový automobil vůbec.

Jedna z očekávaných novinek Ženevského autosalonu jistě byla i nová podoba městského modelu Twingo z portfolia Renault. Od oficiálního odhalení neuběhlo moc času a už se proslýchá, že koncepce použitá u Twinga se použije i u Dacie. Toto sdílení platformy bude vést ke snížení nákladů, které byly vynaloženy při vývoji. Sice je prozatím minimum informací a tak není zcela jasné, zda bude malé městské vozidlo od Dacie vycházet ze současné generace Twinga nebo z té předchozí, ale to se dozvíme až později.

Ať bude mít motor vzadu s pohonem zadní nápravy, nebo naopak s motorem v předu a pohonem předních kol, tak se bude jednat o auto se základní cenou do 5000 Euro v přepočtu na domácí měnu 135 000 Kč. Za tuto cenu bude „holátko“, i když v základu vybavené ABS, ESP a 2 nebo 4 airbagy. Nárazníky a zrcátka z černého plastu budou samozřejmostí stejně jako plechová kola o průměru 13 palců. Takto „ozdobenou“ známe nejlevnější verzi Dacie Sandero.

Vyšší výbavy budou mít k dispozici klimatizaci, radio a třeba vyhřívaná sedadla. To se však přiblížíme ceně okolo 180 000 Kč. Stále se však bude jednat o cenu, na které začínají městské modely konkurenčních značek.

O pohon se bude starat nejspíše litrový tříválec o výkonu 70 koní a s maximem kroutícího momentu 91 Nm. Ve hře bude i silnější přeplňovaný tříválec 0.9 TCe s výkonem 90 koní a podstatně větším maximálním kroutícím momentem 135 Nm.

Příchod na trh typujeme na rok 2015. Jistě půjde o výrazné zčeření vod v segmentu, který je v poslední době pro automobilky velice zajímavý, což dokazuje příchod trojce VW Up, Škoda Citigo a Seat Mii, které mimochodem tento segment v mnoha zemích naprosto ovládly.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy