Audi TT ultra quattro: váží pouhých 1 111 kg

audi tt | foto: Archiv AutoRoad.cz

Automobilový výrobce se znakem 4 spojených kruhů představil na srazu koncernových vozů ultra lehké TT

Jedna z nejstarších německých automobilek, jejíž znak symbolizuje spojení čtyř výrobců, přivezl na sraz koncernových vozů v Německu přepracovanou verzi klasického modelu Audi TT.

Speciál se vyznačuje především použitím moderních a lehkých materiálů typu karbon, keramická vlákna, hliník či titan. Odlehčovací kůra přinesla snížení hmotnosti o nezanedbatelných 300 kilogramů, konečná hodnota tak činí 1 111 kg.

Majoritní pokles váhy zajistil výše zmíněný karbon, ze kterého máme kapotu, boční dveře a další součásti. Klasickou koncovku nahradila titanová, původní kola získala nový tvar plus hliníkové provedení. Zcela jedinečné jsou brzdové třmeny z keramického kompozitu či skořepinová sedadla. Komu by to bylo málo, nahlédne do seznamu nahrazených motorových komponent. Nový klikový a vačkový hřídel, šrouby a spodní víko motoru, vše původní znamenalo 25 kilogramů navíc.

Quattro je poháněno agregátem o výkonu 228 kW (310 k), točivý moment se s nárůstem otáček zastaví na hodnotě 400 N.m. Maximální rychlost 280 km/hod. zvládne benzinový čtyřválec s přímým vstřikem a turbodmychadlem levou zadní, z 0-100 km/hod. zrychlí za 4,2 sekundy. Sériová produkce tohoto skvostu automobilka bohužel neplánuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy