Lexus 300h: úsporný hybrid vyšší střední třídy, drtivá konkurence BMW a Mercedes na obzoru

lexus h | foto: Archiv AutoRoad.cz

Japonská luxusní odnož představuje další model řady GS. Je úspornější, bezpečnější. Co na to BMW a Mercedes?

Japonská Toyota jde svou řadou GS tvrdě a nesmlouvavě do boje o zákazníky. Jejím nejnovějším modelem se stává GS 300h. V pořadí pátý vůz po GS 250, GS 350, GS 450h a GS 350 AWD, bude vybaven hybridním agregátem a novými bezpečnostními a technologickými prvky.

Dnešní trend úsporných vozidel je jedním z nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují výsledné prodeje a pohled na značku a výrobce většiny zákazníků. Ať se na to díváme jakkoli a ať je náš názor jakýkoli, tvrdé emisní normy zasáhly svět spalovacích motorů, doba trabantů a favoritů je za námi. Nastupují hybridy. Nejedná se o žádné nové zjištění, jen o potvrzení již zdá se neměnného faktu.

Hybridní agregát z automobilu IS 300h je toho příkladem. Kombinuje zážehový čtyřválec s elektromotorem. Princip činnosti sestává z Atkinsonova cyklu, přímého a nepřímého vstřikování, označeného jako D-4S. Výkon kolem 162 kW, spotřeba pod 5,0 litrů na sto kilometrů, emise pod 110g/km. Ano, mluvíme zde o jednom z neúspornějších benzinových motorů, ekologičtějším než extra ekologické diesely od konkurenční BMW.

Značka Lexus je již tak známa, jako záruka kvality a technologické vyspělosti. Poslední model jde tomuto označení příkladem. „Klasické“ vymoženosti řady jsou standardem, oproti zbylým se však 300h chlubí například novým barevným Head-Up Displayem (HUD) s projekcí na přední sklo (viz přiložené foto), parkovacím systémem RCTA, monitorujícím okolí vozu.

V plánu vedení je kromě stávajícího zaměření na asijský (čínský) trh i brzké rozšíření na zbylé kontinenty. Ke konci roku by jsme se tak měli setkat s modely 300h i v evropských zemích, showroomech a rukou nových majitelů. Úspěch je s předpokládanou cenovkou něco přes milion českých korun zaručen.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy