Mini E - znáte snad úspornější?

E | foto: MINI

BMW je asi prvním velkým výrobcem, který nabídne sériový elektromobil. Mini vlastněné koncernem BMW se bude vyrábět v zatím limitované elektrické sérii. Známe první oficiální detaily tohoto průlomového vozu.

Mini se díky své velikosti k zástavbě elektrického pohonu docela hodí. Ačkoliv začátek produkce charakterizuje jen série 500 kusů, v případě dostatečného zájmu dám kvalitní Ostravskou klobásu na to, že automobilka zhodnotí peníze vložené do vývoje zvýšením počtu nabízených kusů. Dočkali bychom se tak i opravdu sériové výroby.

Parametry vypadají slibně, výkon je 204 koní a točivý moment 220 Nm. Se zrychlením z klidu na stovku za 8,5 a maximální rychlostí 152 km/h jistě nebude brzdou provozu. Dojezd je velmi pěkných 240 km.

Energie se ukládá v bateriích vybavených technologií Li-Ion a to o celkové kapacitě 35 kWh. Napětí je 380 V, přičemž baterie se skládají z 5088 článků spojených ve 48 modulů. Pomalu si zvykejme na nová měřítka spotřeby, Mini totiž na každých 100 ujetých kilometrů spotřebuje průměrně 11,67 kWh, podle angloamerických měřítek tedy ujede 5,4 mil (8,65 km) na jednu kilowatthodinu. Díky rekupuraci brzdné energie je možné navrátit zpět až 20% energie, čísla jsou tedy o poznání méně přesná než u benzínu, mohou se měnit v závislosti na zpětném odběru ať už z brzd, nebo třeba i ze solárních článků, které sice Mini nemá, ale vozy jimi vybavené jistě přijdou co nevidět.

Hmotnost takto upraveného Mini je 1465 kilo.První série bude omezena jen dvěma místy k sezení, sériová verze na tom jistě bude lépe.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy