Honda neplánuje vyrábět velké hybridy

Civic Hybrid | foto: Honda Motor

Z vývojových dílen Hondy se už asi žádného velkého hybridu nedočkáme. Civic se tak stane největším hybridním modelem automobilky. Všechny ostatní modely už budou jenom menší.

Společnost plánuje montovat hybridní pohon jen do nejmenších aut značky, tam mají totiž nejvyšší účinnost,“ řekl Masaaki Kato, prezident Honda R&D Co. To je diametrálně odlišná strategie oproti americkým výrobcům, kteří upřednostňují hybridní pohony ve velkých modelech, jako jsou SUV. I Toyota plánuje novou generaci Priusu větší než je ta současná.

Příští rok plánuje Honda vypustit hybrid menší než Civic, poté přijde na řadu ještě menší sportovní model CR-Z. Kolem roku 2012 přibude dále model Fit. Naopak Accord hybrid již v plánu není.

Jak dále uvedl Masaaki Kato, hybridní systém pohonu se nejvíce osvědčuje v malých autech proto, že jsou nejčastěji používána ve městech, kde se nejlépe dobíjejí baterie rekuperací energie. „Auta, která se nestále rozjíždějí a znovu zastavují jsou proto nejvýhodnější,“ dodal Kato.

První zkouška pro tuto strategii přijde v Dubnu, kdy Honda začne prodávat nový model zaměřený proti Priusu. Bude levnější, a samozřejmě také menší.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy