Ferarri FXX Evoluzione - okruhová bestie

FXX Evoluzione | foto: Ferrari S.p.a.

Ferrari představilo novou verzi svého testovacího závoďáku FXX. Evoluzione je nejen silnější, ale zlepšilo se v mnoha dalších ohlecech.

Ferrari představilo první výsledky svého, již dva roky běžícího programu FXX. O co šlo? Lid měl možnost si za lidových cca 40 milionů korun koupit jeden speciál Ferrari FXX a absolvovat s ním několik okruhových závodů. Mimo to, že si sám trochu zařádil, pomohl tím i automobilce, která tak získávala cenná data pro další ladění svých modelů i monopostů.

Jeden z výsledků se dostavil. FXX se dostalo do další generace s názvem FXX Evoluzione. Co přinese závodníkům nového?

Asi nejvýraznější je navýšení výkonu. Zatímco současná generace speciálu generovala z dvanáctiválce o objemu 6,2 litru 800 koní, nová si o dalších 60 polepší. To je na atmosferický motor opravdu hodně, však svého maxima dosahuje v 9500ot/min.

Změnila se i převodovka. Rychlost přeřazení klesla o čtvrtinu na výsledných 60 milisekund, což naznačuje použití převodovky z F1. Převody navíc byly upraveny tak, aby byly sladěny s posunutím omezovače o 1000 otáček dál.

Změnilo se i nastavení podvozku a to tak, aby se trochu více šetřily pneumatiky, které jsou mimochodem také nové.

Vylepšil se i brzdový systém, aerodynamika celého auta, zkrátka Ferrari se snaží přivést svůj speciál téměř k dokonalosti.

A co taková dokonalost stojí? Bez daně 1,5 milionu eur.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy