Indický super sport s výkonem téměř 1000 koní na tunu!

Vazirani Ekonk | foto: instagram.com/vazirani_automotive

Indický start-up Vazirani Automotive představil jednomístný super sport jménem Ekonk. Sami tvůrci o svém voze mluví jako o nejrychlejším indickém autě a nejlehčím elektromobilu na světě.

Ekonk je jednomístný spyder s již na první pohled dobře propracovanou aerodynamikou. Karoserie je z velké části vyrobena z uhlíkových vláken, což se velkou měrou podepsalo na úžasně nízké hmotnosti supersportu. Ten váží pouhých 738 kg a podle jeho tvůrců žádný jiný lehčí elektromobil prostě neexistuje. Pro srovnání můžeme uvést, že třeba takové malé Citigo iV je se svou váhou 1 235 kg téměř o půl tuny těžší než Ekonk.

Vazirani Ekonk | foto: instagram.com/vazirani_automotive

O pohonu elektrického spyderu toho není moc známo. Ví se jen, že Ekonk má výkon 538 kW (732 koní), což dělá poměr výkon ku váze senzačních 1,008 kg na koně. Díky tomu dokáže indický supersport zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,54 s. Maximální rychlost ještě nebyla oficiálně stanovena, ale při testech na vysokorychlostní trati bylo naměřeno 309 km/h.

O kapacitě baterie a nebo délce nabíjení není nic známo. Co ovšem známo je, je neobvyklý způsob jejího chlazení. Není zde chlazení kapalinou, na které sází drtivá většina výrobců, nýbrž chlazení vzduchem, a to ne ledajak. Systém chlazení vyznala sama společnost Vazirani. Zjednodušeně lze princip jeho fungování popsat jako dýchání, díky kterému dochází k regulaci tepla. Inspirace tohoto řešení přišla ze světa zvířat.

Vazirani Ekonk | foto: instagram.com/vazirani_automotive

Vazirani Automotive to se svým Ekonkem nebude mít jednoduché. O zákazníky se bude muset poprat s nedávno představeným Azani, které se s výkonem 1000 koní stalo prvním indickým hypersportem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy