Nissan V TĚŽKÉ KRIZI: 12.500 lidí bude vyhozeno!

Společnost Nissan představuje zcela přepracovanou řadu hnacích ústrojí pro SUV X-Trail | foto: Nissan

Provozní zisk japonské automobilky Nissan Motor v prvním finančním čtvrtletí meziročně klesl o 98,5 procenta na 1,6 miliardy jenů (zhruba 340 milionů Kč). Firma dnes rovněž oznámila, že hodlá snížit výrobu o deset procent a zrušit 12.500 pracovních míst. To odpovídá zhruba devíti procentům její celkové pracovní síly.

Provozní zisk Nissanu v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, výrazně zaostal za očekáváním analytiků. Ti jej podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 39,5 miliardy jenů. V celém finančním roce očekává automobilka pokles zisku o 28 procent na 230 miliard jenů, tedy na nejnižší úroveň za více než deset let, napsala agentura Reuters.

Nissan se v poslední době potýká se slabou poptávkou, růstem nákladů a negativními důsledky obvinění bývalého předsedy správní rady Carlose Ghosna z finančních deliktů. Některá média již v uplynulých dnech informovala, že Nissan plánuje zrušení více než 10.000 pracovních míst.

Nissan je druhým největším výrobcem automobilů v Japonsku. Ghosn vedl podnik po dvě desetiletí, loni v listopadu byla ale zatčen a nyní čeká na soud. Čelí obvinění, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Tvrdí však, že je nevinný.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy