Tesla Model 3 dobývá Evropu. Za březen se v Norsku prodalo přes 4 000 kusů

Tesla Model 3 | foto: wheelsage.org

Zatímco v zámoří už povyk kolem Tesly Model 3 pomalu opadá, v Evropě je naopak na vzestupu. Tradičně nejúspěšnější je Tesla na norském trhu, kde elektromobily tvoří cca 1/3 všech nových prodaných vozidel. Jen málokdo by však čekal, že březnové prodeje přesáhnou 4 000 prodaných kusů.

Podle informací z webu Teslastats bylo v Norsku za březen (tedy do dnešního dne - 29.3.2018) prodáno 4 609 elektromobilů Tesla Model 3, jak upozornil web Carscoops. Ještě v únoru se přitom prodeje vyšplhaly jen na 792 kusů.

V případě Norska se však nejedná o žádné velké překvapení. Ostatně již minulý rok se odhadovalo, že cca 1/3 všech nově prodaných vozidel na norském trhu jsou elektromobily. Mezi nimi sice byly i elektromobily Tesla, nicméně převážnou většinu tvořil Nissan Leaf, který patří v regionu severní Evropy k nejprodávanějším elektromobilům.

Obecně vzato patří Nissan Leaf k nejprodávanějším elektromobilům na evropském trhu, nicméně o tento titul by mohl poměrně brzy přijít. Podle prvních zpráv se Model 3 velice dobře prodával i v Německu, takže pokud bude Tesla pokračovat v nastoleném trendu, mohla by se po USA stát nejprodávanějším elektromobilem i v Evropě. Lámání rekordů v počtech prodaných elektromobilů už je pak jen otázkou času.

Úspěch na evropském trhu je navíc zásadní i pro budoucnost celé automobilky. Zatímco poslední čtvrtletí roku 2019 bylo pro Teslu úspěšné, prognózy pro první čtvrtletí roku 2019 už tak optimistické nejsou. Značný problém přitom představují problémy s logistikou, kvůli kterým se již vyrobené vozy nedostávají dostatečně rychle k zájemcům.

Vedení Tesly tak už dokonce před pár dny rozeslalo e-mail všem vedoucím pracovníkům, aby se pokusili motivovat své zaměstnance k dobrovolnému doručování Modelů 3 - samozřejmě za finanční odměnu. I tak si ale Tesla vzala poměrně ambiciozní cíl. Za 15 dnů chce po celém světě doručit 30 000 elektromobilů, což by ji snad mohlo pomoci udržet se v zelených číslech i během tohoto čtvrtletí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy