Škodovka spustí univerzitní carsharing. Co myslíte, má u nás sdílení aut šanci?

Škoda Fabia | foto: Škoda Auto

Nový projekt pochází z dílny české Škody Auto, respektive její dceřiné společnosti Škoda Auto Digilab. Mladoboleslavská automobilka se v jeho rámci domluvila se třemi pražskými univerzitami na spuštění platformy pro sdílení vozů mezi studenty.

Za projektem z velké části stojí sami studenti pražských vysokých škol. Konkrétně se jedná o studenty ČVUT, VŠE a ČZU. Připraveno mají prozatím šest vozidel Škoda Fabia, pro každou univerzitu dvě. Do testovacího provozu by se mělo zapojit až 300 studentů. Po skončení testovací fáze se projekt vyhodnotí a poté se rozhodne o jeho pokračování.

„Buď před koncem roku, nebo začátkem příštího bude spuštěna testovací uzavřená fáze, ve které bude předem vybraných 300 lidí v rámci zmíněných univerzit. Půjde o důvěryhodné osoby, které budou moci službu kompetentně ověřit, ohodnotit a okomentovat,“ řekl v pondělí bývalý vedoucí marketingu a nynější vedoucí strategie Škoda Auto Česká republika Michal Pres s tím, že tato fáze bude trvat zhruba čtvrt roku.

„Vše jde odspoda, od studentů. My jsme je jen metodicky vedli a nějakým způsobem je mentorovali,“ přidává se šéf mladoboleslavské automobilky Luboš Vlček a dodává, že partnerem nové platformy bude Škoda Financial Services a „jedna pojišťovna“, jejíž odhalení teprve přijde.

Pokud se projekt nazvaný Uniqway osvědčí, brzy se dostane i na ostatní obyvatele Prahy. Studenti přišli dokonce s vlastním systémem odemykání a zamykání vozů, ke kterému budou využívat studentské karty ISIC. „Kdo by dnes chtěl nosit kartu navíc?“ dodává k tomu Pres, kterého příjemně překvapila technická angažovanost a zdatnost českých studentů. „Klasický carsharing, jak jej známe, nám nedával moc ekonomický smysl. Zejména v Praze, kde je zastávka na MHD na každém rohu,“ vysvětluje Pres, proč se automobilka vydala zrovna tímto směrem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy